21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Разследване на Нова телевизия показа скандални разкрития. Строителството на обекта се бави повече от две години

Скандал с транзитния бежански център избухна миналата седмица след разследване на журналиста Васил Иванов от Нова телевизия. Материалът бе излъчен във вторник вечерта извънредно. Според него от 2008 г. на щат в Агенцията за бежанците са били назначени седем служители, които се водят на работа към недостроения бежанския център край Пъстрогор. Освен това, сградата нямала акт 14 и не е ясно кога ще бъде завършена.

Въпреки това обаче на седмината служители, назначени там, се плащали заплати и бонуси като награди. Директорът на центъра Иванка Дякова пък ползвала служебен автомобил и телефон. Освен заплата от около 1 000 лв. шефката е прибрала и 4 бонуса в размер на една заплата от Агенцията, става ясно от ведомостите, с които журналистът от Нова телевизия разполага. В материала се посочва, че за 10 месеца тя е пропътувала с държавната кола близо 20 000 км или по около 70 км пробег дневно. От отчетите лъснало още, че Дякова в един и същ ден е заредила колата със 184 литра гориво при резервоар, който поема 60 литра. Разследването по Нова телевизия показва също, че за центъра Агенцията е купила косачки за трева и телевизори. Приемниците били на цена от 3 000 лв., въпреки че били взети от фирма, на чийто адрес работел магазин за ВиК части.

Шефът на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев заяви пред Афера.бг, че ръководената от него агенция няма нищо общо със строежа на транзитния център край Пъстрогор. Там страна по договора е Министерството на финансите, каза Мичев.

Миналата седмица от Нова телевизия са показали запис на премиера Бойко Борисов, след което той е разпоредил проверка. В понеделник бяха уволнени двамата зам.-председатели на агенцията -  Красимир Косатев и Димитър Владимиров. В сряда Министерски съвет освободи от длъжност и Светослав Мичев. Ден преди това той беше обвинен в безстопанственост и му бе определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 10 000 лв. Нарушенията били в два пункта - извършен ремонт в регистрационен център в село Баня, община Нови Искър, и закупуване с фактури на няколко телевизора, каквито не е имал право да закупува, за нуждите на администрацията.

Много медии и информационни агенции публикуваха материали по темата. Регионален ежедневник съобщи, че досега бежанският център е струвал близо 6 млн. лв. Строителството стартира през 2006 г. с 2,3 млн. евро по ФАР. През април 2009 г. обаче парите свършили. Тогава държавата е дала още 924 000 лв. за допълнително проектиране и възникнали строително-монтажни работи. Хасковският депутат от ГЕРБ Делян Добрев пък се закани, че ще подаде сигнал до ресорната комисия в Народното събрание за ситуацията около центъра край Пърстрогор.

Завършването на сградата на бежанския център закъснява вече повече от две години. Че работата се бави „Старият мост“ писа в края на 2008 г. Тогава от Агенцията за бежанците обясниха, че центърът не е напълно готов и не им е предаден с акт 15 и 16 от изпълнителя – фирма „Сиконко билдинг“, поради което не може да влезе в експлоатация. Първоначалните планове били обектът да бъде построен до ноември 2007 г. След това срокът е бил удължаван няколко пъти.

Чакаме всеки момент да се задвижат нещата, все още има довършителни работи, каза шефката на транзитния център Иванка Дякова. Получаваме периодично писма от строителната фирма, подвеждаха ни със срокове, очакваме сега от Министерството на финансите да се намесят и да ускорят нещата, допълни тя. По думите й в момента са назначени 5 души с нея. Една от бройките е за юрисконсулт, а останалите са служители, които ще провеждат интервюта с бежанците. Първоначално се предвиждаше щатът да е 41 души, но сега най-вероятно ще се свие, в момента обаче не може да се назначават повече хора при условие, че не ни е готова сградата, каза Дякова.

Според информационната база данни Дакси „Сиконко билдинг“ е собственост на Данчо Лазаров, който е президент на Българската федерация по волейбол.

Капацитетът на центъра е 300 души. Когато заработи в него ще бъдат настанявани чужденци, задържани на границата при опит да влязат незаконно в страната. Ще се провежда производство за определяне на държавата, компетентна за разглеждане молбите на настанените за предоставяне на статут. По време на престоя си чужденците няма да имат право да напускат пределите на обекта.

СМ