22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев участва в работна среща на тема „Общински служби енергиен мениджър“ за проучване и обмяна на опит при въвеждането на звена за енергиен мениджмънт в общините.

Срещата се проведе в столицата и се организира в рамките на проект „MENERGERS – служби енергиен мениджър в общините“, финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI) на Федералното правителство на Германия. Целта на форума беше да се предложи и обсъди модел на общинските служби Енергиен мениджър. В нея се включиха  румънското и българското Министерства на енергетиката, Независимият институт по околна среда – Берлин и  Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Арх. Анастас Карчев и придружаващите го експерти от Дирекция „Местно икономическо развитие, проекти и програми“ в ОбА – Свиленград Костадин Костадинов и Тихомир Марков участваха в обсъждането на най-добрите практики в сферата на управлението на общинската енергия и получиха полезна информация за приложението на модела енергиен мениджмънт в общината.

Свиленград е една от трите пилотни общини, избрани да бъдат част от проекта MENERGERS от страна на България. В него участват още три пилотни общини от Румъния, както и експерти, агенции и заинтересовани страни от България, Румъния и Германия.