13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

  Позиция на Агенция „Митници“

Окръжният съд в Стара Загора наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на митническия служител на ГКПП Капитан Андреево Петър И., заловен с 15 кг марихуана. Искането за най-тежката мярка бе на окръжната прокуратура в Стара Загора, която му повдигна обвинение за разпространение на високорискови наркотични вещества в особено големи размери - престъпление по чл.354а ал.1 от Наказателния кодекс.

Както „Старият мост“ писа, на 28.11.2023 г., около 17 часа, на входа на гр. Стара Загора,  патрулен автомобил на ОД на МВР – Стара Загора  спрял за рутинна проверка товарен автомобил, марка „Ситроен Берлинго“. Колата е била управлявана от Петър И, митнически служител на МП Капитан Андреево. В условия на неотложност е било извършено претърсване и изземване на автомобила, при което са били намерени 15 броя пакети със суха зелена тревиста маса – марихуана, с нетно тегло 15 018 грама на стойност 300 365 лева.

Уличеният в престъпление е от Хасково и преди 10 години е бил освободен от работа като митнически служител в изпитателен срок. През 2022 г. обаче той отново е назначен на МП Капитан Андреево след проведен конкурс.

Определението на Старозагорския окръжен съд за постановената мярка подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Сн.: Ваньо Стоилов, "24 часа"

Позиция на Агенция „Митници“

По повод случая със задържан служител на Агенция „Митници“, съобщен от ОД на МВР - Стара Загора, Агенция „Митници“ изразява следната позиция:

  Агенция „Митници“ категорично се разграничава от действията на служителя и осъжда всички случаи на пристъпването на морални и законови норми.

Въпреки че в момента на ареста задържаният не е изпълнявал служебни задължения, такива случаи несъмнено оказват негативно влияние върху репутацията на институцията, хвърлят сянка върху митническата професия и петнят незаслужено авторитета на хилядите почтени и отдадени на службата митнически служители.

Ръководството на Агенция „Митници“ води политика на тотална нетърпимост към неправомерни деяния, извършени от нейни служители в или извън работното време и ще продължи да упражнява всички законови механизми за  поддържане на устойчива прозрачна и етична професионална среда.

Срещу арестувания митнически служител вече са предприети действия по дисциплинарен ред в рамките на правомощията на Агенция „Митници“. 

Агенцията съдейства на органите на разследването и прокуратурата по случая, както и ще продължи да бъде активна страна при разкриването на нарушения и престъпления.