18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Паметна плоча на Любен Каравелов, патрон на основното училище в кв. „Кап. Петко войвода”, откри кметът арх. Анастас Карчев. Събитието е част от празничната програма на ОУ „Любен Каравелов” по случай 100-годишния му юбилей. През 1923 година в тогавашното село Ново село е издигната сграда, специално построена за училище. В тази сграда то се помещава и до днес. Училището е начално до 1932 година, след това се разраства и става основно. Днес там се обучават 140 деца под грижите на 15 педагогически и 6 непедагогически специалисти. Осъществява се целодневна организация на учебния процес с цел превенция на отпадане на деца от училище.

Директорът Стефан Каймаков отбеляза, че училището посреща стотния си рожден ден в модерна и образцова учебна база. Той благодари на кмета, че през последните няколко години сградата на училището беше изцяло санирана и ремонтирана, разполага с енергоспестяващо осветление, достъп за хора с увреждания, обновени учебни кабинети и отоплителна система.

Арх. Карчев честити празника на школото и изрази задоволството си от постигнатите успехи в провеждането на учебно-възпитателната работа и заяви, че подготвя проект за изграждане на физкултурен салон към училището. Той поздрави дарителя на паметната плоча Мирослав Николов.

На тържеството присъстваха бивши учители и директори на ОУ „Любен Каравелов”, директорите на училища в Свиленград, граждани. Водосвет на паметната плоча отслужи архиерейският наместник отец Константин. Програмата за 100-годишния юбилей ще завърши с празничен концерт в НЧ „Просвета 1870” на 1 декември от 17 часа.