19
Сря, Юни
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Председателят на Тракийското дружество в Любимец Михаил Димитров и членове на организацията участваха в среща на тракийски дружества, състояла се в Ивайловград. Събитието бе посветено на 110 години от разорението на тракийските българи, описано от проф. Любомир Милетич през 1918 г.

Заедно с представители на тракийски дружества в Ивайловград, Стара Загора, Хасково, Димитровград и Харманли любимчани поднесоха цветя пред паметните плочи на войводите Капитан Петко и Яни Попов. Екна химнът на Странджа и на тракийци „Ясен месец“, изпълнен от хора към местното Тракийско дружество „Яни Попов“, последван от рецитация на вълнуващи стихове на Ивайло Балабанов. Приветствия към присъстващите отправиха Диана Овчарова, кмет на община Ивайловград, и правнукът на войводата Яни Попов - Константин Попов, съдия в Софийски районен съд.

Тракийци посетиха Общинския исторически музей в града, в който са експонирани археологически паметници от района, исторически документи, предмети и снимки от градската възрожденска история, националноосвободителните борби, обществено-политическото и културно развитие от втората половина на ХІХ в. до началото на ХХ в.

СМ