24
Съб, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Българското неделно училище в Одрин вече носи името на на отец Александър Чъкърък . Това е достойно признание за апостолското дело на родолюбивия свещеник в българската църква „Св.Георги“ Александър Чъкърък като създател на просветното средище, духовен водач на българската общност в Одринска Тракия и патриот.

Неделното училище в Одрин започва дейността си през 2017 г. като курс по български език за деца от общността на българските граждани. Първите участници са 20 деца. През 2019 г. по инициатива на Генералното консулство на България прераства в училище. Тази учебна година учениците са вече 56. За приетите деца от други градове като Текирдаг и Къркларели е организирана отделна паралелка, която се обучава дистанционно във виртуална класна стая. Сред преподавателите е и Нели Костадинова от Свиленград. Наличната материална база и бюджет засега не позволяват да се увеличи броят на учениците, казват от дипломатическата ни мисия в Одрин.

Разнообразни извънкласни дейности предлагат изучаване на български народни танци, часове по изобразително и приложно изкуство и др. Традиционни за неделното училище станаха празниците за тържествено откриване на учебната година - 3 март, 24 май , Коледа, Цветница, Великден. Те се провеждат съвместно с одринското читалище -филиал на НЧ „Просвета – 1870 в Свиленград. Неговата ръководителка Мария Чъкърък, която работи всеотдайно за обогатяването на духовния и културен живот, за съхраняване и развиване на родните традиции и обичаи, тази година бе сред номинираните за наградата „Българка на годината - Света Злата Мъгленска“, учредена от Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Тракийски дружества от област Хасково периодически изпращат ученически пособия за децата. В началото на учебната година училището с името на отец Чъкърък получи книжни издания, дарени от Института за литература към Българска академия на науките.

Златка Михайлова