13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Хасковският окръжен съд наложи постоянна мярка „задържане под стража“ на 55-годишната туркиня И.Б., заловена със 17 кг марихуана на границата. Наркотрафикантката бе оставена в ареста по искане на окръжната прокуратура.

Както „Старият мост“ писа, 55-годишната турска гражданка И.Б. бе задържана на ГКПП "Капитан Петко войвода“, след като в колата й бе открита марихуана с тегло 17,005 кг на стойност 272 080 лв. Лекият автомобил “Тойота“ пристигнал на граничния пункт на 5 ноември от Гърция. В него И.Б. пътувала сама. Превозното средство било отклонено за извършване на щателна проверка. По време на инспекцията в специално изграден тайник зад задната седалка в багажното отделение били намерени 34 броя вакуумирани полиетиленови плика със суха зелена листна маса. При извършения полеви тест растителната маса реагирала на марихуана.

В мотивите за налагането на най-тежката мярка съдът посочва, че обвиняемата е извършила престъплението, за което e привлечена към наказателна отговорност за тежко умишлено престъпление, предвиждащо наказание „Лишаване от свобода“ от 10 г. до 15 г. и „Глоба“ до 100 000 до 200 000 лева. Събраните към настоящия момент на досъдебното производство доказателства са еднопосочни, от веществени доказателства и разпитаните свидетели се установява, че И.Б. е автор на деянието, за което е привлечена към наказателна отговорност, се казва още в мотивите. Съдът намира, че е налице реална опасност да се укрие или да извърши престъпление като в тази насока взе предвид, че същата е чужд гражданин, който живее в гр. Истанбул и няма териториална или семейна връзка със страната ни, освен епизодични пътувания. Според магистратите не се установява и друго обстоятелство, което да я възпрепятства да се завърне в Турция и да възпрепятства предстоящия съдебен процес.

Определението на Хасковския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.