29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Любимчанка е родила 11 отрочета

Над 200 са многодетните майки с три и повече деца в общините Свиленград и Любимец. Толкова са жените, които миналата година са ползвали привилегията за безплатно пътуване, съобщиха от тукашната дирекция „Социално подпомагане“. Семействата с много отрочета са предимно от ромски произход. Те имат средно по около 3-4 деца. Не са рядкост и тези, които раждат повече. През декември миналата година 39-годишната Анка Михайлова от Любимец роди деветото си дете, за което „Старият мост“ писа.

Най-многодетната майка в Любимец обаче е Диана Арсова, която има 11 рожби. Простите сметки показват, че тази жена е изкарала в бременност над 8 години от живота си.

Най-многодетната майка в Свиленградско е 30-годишната Фатме Халилова, която живее със семейството си в село Райкова могила. През март 2008 г. тя роди десетото си дете. Фатме и съпругът й Сабри са наети да отглеждат тютюн, с което си изкарват прехраната.

През 2009 г. по Закона за семейните помощи за деца са били изплатени 1 418 503 лв. Случаите на спрени детски надбавки на родители са 54. Причината е, че отрочетата им са имали повече от пет неизвинени отсъствия.

Миналата година е изплатена еднократна помощ за 206 новородени деца. Според данните от „Социално подпомагане“ малко повече от половината от тях – 111, са първи рожби. Други 80 са втори отрочета в семействата си, а 12 са трети или следващи деца. През 2009 г. на бял свят са дошли и 6 двойки близнаци. Статистиката на социалната дирекция сочи, че в двете общини има 122 деца близнаци, или 61 двойки.

50 са децата с увреждания, които с решение на ТЕЛК получават месечни добавки за социална интеграция. Други 101 нашенчета са с трайни увреждания и също са подпомагани ежемесечно.

Елена МИХАЛЕВА