20
Пон, Май
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На 4 ноември, събота, е най-голямата от трите задушници през годината – Архангелова. 

Всяка година този празник, в който почитаме паметта на починалите ни близки, се пада на различна дата в първата седмица на ноември, но задължително в събота, през шестия ден от седмицата и в съботата, предхождаща големия църковен празник Архангеловден.

На този ден задължително се ходи на гробището, където се палят свещи, носят се цветя, раздавки. Гробовете се преливат с вино, може и с вода. Желателно е раздавките да съдържат 7 храни, сред които варено жито, сладки, десерти, плодове. Може да се сложат хляб и месо и др. Приготвените пакети с храни и напитки се раздават на близки на покойника, на съседи, на хора, които в момента са на гробището.

Според поверията, в които са вярвали нашите предци, ако в деня на празника човек види насекоми (мухи, пеперуди и др.) да прелитат около него, това означава, че душата на покойника е слязла на земята и ликува, че не е забравена от най-близките си.

На този ден в църквата се провеждат богослужения, по време на които се отправят молитви към Бог за опрощение греховете на покойниците и намиране на покой от душите им. Както на повечето християнски празници, така и на Архангелова задушница са забранени домакински дейности като пране и чистене на дома. Вярва се, че денят трябва да се прекара в почит към паметта на покойника, а извършването на всякакви ежедневни дейности показва, че той е забравен от най-близките си.