21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Две леки коли катастрофираха тежко на автомагистрала „Марица“ край Свиленград в петък.

След подаден сигнал на 112 пристигналите на място огнеборци от РСПБЗН се наложи първо да срежат купето на единия автомобил, за да извадят пострадалия шофьор. Оказа се, че водачът е със фрактура на крака и контузия на ръката. Веднага след като той бе настанен в пристигналата линейка, единият автомобил лумна в пламъци. При гасенето се включиха доброволци от Свиленград и пламъците бяха потушени.

Всичко това бе инсценировка при учение на доброволни формирования от Хасковска област, провело се на бившето летище по пътя за с. Момково. Участващите екипи бяха от Свиленград, Ивайловград, Тополовград и Стамболово.

На учението, организирано съвместно между ГДПБЗН и община Свиленград, присъстваха зам-директорът на ГДПБЗН ст. комисар Любомир Баров, гл.комисар Николай Николов, доскорошен директор на ГДПБЗН, сега съветник на министъра на МВР и почетен гражданин на Свиленград, областният управител на Хасково Гинка Райчева.

Освен произшествието с леките коли учението, в което участва и екипи на РСПБЗН-Свиленград, продължи и с гасене на сухи треви, поставяне на шлангови линии за пресичане на огън, издирване на човек с дрон.

Целта на тренировъчния процес бе да се координират действията на доброволческите формирования и професионалните пожарникари. Отчетено бе добро взаимодействие, което е гаранция за справянето с произшествия и кризистни ситуации.

След края на учението бяха раздадени награди на доброволци, активно участващи в гасенето на тазгодишните пожари в Свиленградска община. Със статуетка и грамота бяха отличени земеделските производители Трифон Тодоров и Николай Пеев.   Грамоти получиха Никола Николов, Петър Бодуров и председателят на ОбС в Свиленград Георги Еленков. Наградите връчиха комисар Николай Вълчев, директор на РДПБЗН в Хасково, и Мария Костадинов, и.д. кмет на Свиленградска община. Подаръци получиха също Любомир Баров, Гинка Райчева и Николай Вълчев.