21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

37 на сто от изправените пред Темида са на младежка възраст, нарастват посегателствата върху собствеността

Снижаване на възрастта на извършилите престъпления и нарастване на посегателствата върху собствеността сочи анализът на отчета на Районна прокуратура /РП/ – Свиленград за 2009 година. Поради спецификата на района най-много остават нарушенията, свързани с незаконно преминаване на границата на република България, заяви административният ръководител на РП Антон Стоянов.

През миналата година държавните обвинители в Свиленград са издали общо 433 прокурорски акта, внесени в съда. Магистратите в червени тоги са участвали освен това общо в 603 съдебни заседания. Образувани са 820 досъдебни производства, решени от прокуратурата, като на прокурор се падат по 237 дела с произнесен акт, наблюдавани са общо 1 027 досъдебни производства, сочи отчетът за изминалата година.

От 433 прокурорски акта 212 са приключили със споразумения, а останалите – с обвинителни актове. Поради спецификата на района най-много нарушения са свързани с незаконно преминаване на границата – 257. Друго, характерно за миналата година, е че са нараснали посегателствата върху собствеността – 227 дела, изтъкна прокурор Стоянов. Следват общоопасните престъпления – транспортни и др., престъпленията против интелектуалната собственост – използване на чужда марка без разрешението на правопритежателя – около 70 дела. Останалите 70 дела са за документни престъпления.

На съд са предадени 593 лица, от които на 557 са постановени присъди. Това означава, че близо 94 на сто от обвиненията на прокуратурата са доказани в съдебната зала. През миналата година 37 лица са получили ефективно лишаване от свобода /затвор/. Прави впечатление, че от предадените на съд 221 души или 37 на сто са на младежка възраст – от 14 до 29 години, подчерта Антон Стоянов. Намалял е броят на върнатите от съда дела за разследване – общо 5,7 на сто, докато през 2008 година са били 8%. Малко са и оправдателните присъди – 5, като едната е отменена на втора инстанция, а останалите се обжалват.

Районният прокурор подчерта доброто взаимодействие на обвинението със съда, МВР, Гранична полиция, разследващите органи и др. институции в района.

СМ