17
Сря, Апр
22 Нови статии

Наказателната колегия на Върховния касационен съд (НК на ВКС) сезира Конституционния съд (КС) с искане за обявяване на противоконституционност  на новите текстове от Наказателния кодекс (НК), които предвиждат отнемане на автомобили или глобяването с тяхната равностойност, когато става дума за неумишлени престъпления, както и когато вещта никога не е била собственост на извършителя, съобщава lex.bg. Искането на ВКС става 10 дни след като свиленградската съдийка Добринка Кирева сезира Конституционния съд по същия повод, за което stmost.info писа.

Вълче поле е първото българско село, в което българските войници влизат на турска територия преди началото на Балканската война. Това пише проф. д. и. н. Камен Гаренов (отец Петър) в своето изследване на Вълче поле, което нарича „селото с недописана история“. Проучването е публикувано в том 12 на сборник „Тракия“, издание на хасковския филиал на Тракийския научен институт със съдействието на общината.

За 72-ри път бивши и настоящи граничари, както и много цивилни граждани, се събраха в центъра на с. Вълче поле, за да отдадат заслужена почит на три млади момчета, загинали в тежка кървава престрелката на държавната граница в близост до вр. Сараборун, на 5 км. от селото. Панихидата бе на 30 март пред паметника-обелиск, издигнат в чест на Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов, съобщава сайтът на община Любимец.

Започнаха нови изследвания на биологичното разнообразие в района на села в Сакар. Полевата работа е възложена на екип от експерти на Българското дружество за защита на птиците и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Проблемът, който се появи след приемането от Народното събрание в началото на месец август миналата година на допълнение към член 343б от Наказателния кодекс с новата разпоредба на алинея 5, с която се отнемат в полза на държавата автомобилите на лицата, осъдени, че са ги управлявали след употреба на алкохол или наркотици, а когато не са тяхна собственост – да заплатят равностойността им, може да бъде решен до няколко месеца.

7 от „арестуваните“ МПС вече са отнети в полза на държавата след съдебен акт

Паркоместата за конфискувани автомобили не достигат

Близо 8 месеца откакто действат промените в Наказателния кодекс в Районното управление на МВР в Свиленград са образувани 15 бързи и 5 досъдебни производства за управление на МПС след употреба на над 1,2 промила алкохол, съобщиха за Старият мост от полицията.