19
Сря, Юни
27 Нови статии

Култура
Инструменти
Шрифт

Излезе от печат ново издание на общинския музей в Свиленград. „История на селата Мерхамли и Тахтаджик“ е седмата книга на музея от 2011 г. насам.

Автор е покойният учител Георги Радев, събирал късчета от историята на родната Беломорска Тракия. Страниците достигат до нас благодарение на сина му д-р Димитър Радев, съхранил ръкописа за поколенията и подарил на свиленградския музей женски народни носии. Книгата излиза с финансовата подкрепа на община Свиленград.

480-те страници разказват за село Мерхамли/ днес Пеплос, Гърция/ през вековете. Авторът проследява поминъка, материалната и духовната култура на населението, обичаите, черковната борба, просветната дейност. Мерхамли е родното място на войводата Димитър Маджаров, припомня книгата. Отделено е място и на събитията по време на Балканската война през 1912 г. На 14 ноември при Мерхамли се води битка – последно сражение на турския корпус, командван от Мехмед Явер паша, с преследващия го Кърджалийски отряд. Ден по-късно пашата предава сабята си на командира на Македоно - Одринското опълчение генерал-майор Никола Генев. Заедно с него се предават 273 военни и жандармерийски офицери. През юли 1913 година селото е изгорено от турска войска и башибозук.

В книгата е отделено място и на историята на село Тахтаджик, чиито жители са част от заселниците в Мерхамли. След кървавите събития от 1913 г. Тахтаджик е обезлюдено и никога повече не успява да се възстанови.

Днес двете села са част от спирките на пътувания на свиленградски потомци на тракийски бежанци по родните места на техните деди.

Златка Михайлова