14
Нед, Апр
13 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Мярката за неотклонение се гледа в болничната му стая

Постоянна мярка "Задържане под стража" отнесе 29-годишният любимчанин Васил Христонов по прякор Руснака. Процесът срещу него се гледа в болничната стая в МБАЛ-Хасково днес (30 март), където мъжът се лекува след екшъна с полицаи.

Христонов е обвинен за това, че на 27 март в Любимец без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество – марихуана с общо брутно тегло 141.2 грама - престъпление по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от Наказателния кодекс. Както и за това, че на 26 март в Свиленград противозаконно пречил на органи на властта – служители на РУ – Свиленград да изпълняват задълженията си, да извършат проверка на МПС и лица при полицейски наряд, осъществяващ патрулно – постова дейност за опазване на обществения ред и разкриване и предотвратяване на престъпления, като при управление на лек автомобил, не изпълнил полицейски разпореждания да спре управлявания автомобил и направил опит да избяга и да се укрие, нарушавайки правилата за движение по пътищата – престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК. Третото обвинение е за това, че на 26 март в  Свиленград причинил на полицейски орган при изпълнение на службата му, лека телесна повреда – разтройство на здраввето – престъпление по чл. 131, ал. 2, т 3, вр. с чл. 130. ал. 1 от НК.

С оглед на факта, че при задържането на обвиняемия същият е бил прострелян от органите на МВР, се е наложило да бъде хоспитализиран в „МБАЛ – Хасково“ АД, отделение по Ортопедия и травматология. За нуждите на производството по вземане на МЗН съдът проведе съдебното заседание в отделението по Ортопедия и травматология. Съдът взе предвид служебна бележка, представена от лекуващия лекар, видно от която няма медицински пречки за задържането и пребиваването на обвиняемия в следствения арест. Поради липса на риск от влошаване на здравословното състояние на обвиняемия съдът прецени, че с оглед на събраните до момента доказателства при наличие на предпоставките по чл. 63 от НПК обвиняемият Христонов следва да бъде задържан. Това ще стане на 3 април, когато би трябвало да бъде изписан от болницата.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Хасково в 3 - дневен срок, считано от датата на постановяването и обявяването му в съдебно заседание, като в случай на постъпила жалба и/или протест, делото е насрочено за разглеждане от Окръжен съд – Хасково на 4 април.