Крими
Инструменти
Шрифт

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми Д.А., на 52 г., турски гражданин, и Б.М., на 42 г., български гражданин, за това, че в съучастие помежду си ( Д.А. като извършител, а Б.М. като подбудител и помагач), без надлежно разрешително са пренесли през границата на страната от Република Турция в Република България високорисково наркотично вещество - хероин, с общо бруто тегло 13,260 килограма на стойност 1 193 400 лeва, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.4, предл. 1 вр. ал.2, предл. 1 вр. чл. 20 от Наказателния кодекс. По делото е установено, че обвиняемият Д.А. с управлявания от него товарен автомобил пристигнал на ГКПП-Капитан Андреево на 07.02.2022 г. Той пътувал сам от Турция през България за Германия. При извършена щателна митническа проверка е установено, че Д.А. пренасял, освен декларираната стока - бетонна помпа, и високорисково наркотично вещество - хероин. Наркотикът бил разпределен в 8 вакуумирани пакета, обвити с алуминиево фолио, които били укрити в пътнически сак, поставен в шофьорската кабина на товарния автомобил.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството на Окръжна прокуратура-Хасково, разследването по което се извършва от разследващ митнически инспектор при ТД Митница Бургас. В хода на разследването благодарение на съвместно извършените оперативни и следствени действия със съдействието на служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ - МВР е бил разкрит и съучастникът на Д.А., а именно Б.М., български гражданин. На 08.02.2022 г. с постановления на наблюдаващия прокурор обвиняемите Д.А. и Б.М. са задържани за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе в Окръжен съд-Хасково искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.