22
Сря, Май
21 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Все повече младежи сеят канабис на тайни места, по 7 000 лв. печелят от килограм наркосуровина

Отглеждането на канабис се превръща в сериозен бизнес и вече измества тютюнопроизводството, характерно доскоро за нашия район - Свиленград, Любимец.

В сравнение с тютюна, печалбата от наркосуровината е много по-голяма. По средни пазарни цени 1 грам марихуана се търгува в България за около 7 лв. Горе-долу за толкова пари, често и за по-малко, се изкупува цял килограм тютюн. А в Турция, според отлично осведомени източници, грам марихуана върви по 7 евро.

Все повече местни хора се захващат с престъпния бизнес.Скорошен случай е от 25-и септември т. г., когато криминалисти от управлението на МВР в Свиленград са заловили 18-годишен и двама на 16 г. и 17г . от с. Момково в момент на бране на 8 канабисови растения с тегло 2,815 кг. Край тях е открит и мотоциклет „Хонда“, чийто регистрационен номер съответства на друго МПС. В дома на единия от младежите е намерен и плик с канабисови семена с тегло 1 грам.

Съвсем наскоро – на 1 октомври, криминалисти от РУ Свиленград и ОДМВР откриха засят канабис в нива на двама възрастни братя от Свиленград. В хода на полицейска операция по противодействие на престъпленията с наркотици е проверена нива в землището на Свиленград, стопанисвана от 64-годишен и 71-годишния му брат. На мястото са намерени 20 растения с бруто тегло над 43 кг, реагиращи на канабис.

Двамата са задържани до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

През последните месеци служителите на МВР са открили насаждения от канабис в Любимец и в свиленградските села Мустрак, Левка, Димитровче. Срещу „стопаните“ вече има заведени дела.

Няколко са производствата в момента за отглеждане на канабис, казаха от Районната прокуратура.

„Тези, които отглеждат наркосуровината, напоследък са се „обучили“ - споделиха от РПУ – Свиленград. - Засаждат марихуаната по малко, на скрити места, площите са добре замаскирани с дървета, храсти, лонгози и са трудни за откриване. Засетите растения се окопават, торят, поливат, в някои от откритите случаи има изградено капково напояване.“ С часове униформените чакали на място да дойде собственикът на растенията, за да го заловят.

Нашенци, занимаващи се с нелегалния бизнес, търсят пазар за „стоката“ си преди всичко в Турция, където я продават по-скъпо. На няколко пъти български граждани са залавяни при опит да прекарат през границата марихуана. Дрогата обаче явно се пласира и тук – почти всеки ден излизат сведения за заловени водачи на МПС-та, които шофират дрогирани.

СМ