22
Сря, Май
22 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Мярка за неотклонение „парична гаранция“ постанови Окръжен съд Хасково за 38-годишен свиленградчанин, издирван от гръцките власти с Европейска заповед за арест, съобщават от съда.

Заповедта е издадена от Прокуратурата на Апелативен съд – Солун, за изпълнение на решение, с което на Мирослав. Д. Х. е било наложено наказание „лишаване от свобода“ от 16 години и 3 месеца и глоба в размер на 50 500 евро. Причината е нелегално превозване на хора през граница и незаконно държане на оръжие.

Съдът е приел, че не е налице опасност лицето да се укрие, защото е трайно установено на територията на страната и работи в района на Свиленград, като същевременно липсват данни за осъждания и противообществени прояви. „Същият работи и живее със свои роднини, а сама по себе си санкцията, наложена от гръцките съдебни власти, не е основание по отношение на него да се презюмира опасност от укриване“, се посочва в мотивите. Според отлично информирани източници на "Старият мост", той бил строител и се хващал да работи, където го повикат.

Съдът определи „парична гаранция“ в размер на 5 000 лева, която ще послужи като гаранция за явяването му пред съда в основното производство по екстрадиция, тъй като предвид неговите обяснения, се установи наличие на парични средства, които да послужат за определяне на мярката за неотклонение „парична гаранция“.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3 - дневен срок. В едноседмичен срок започва пък същинското дело за екстрадиция на Мирослав Х. в Гърция.

СМ