01
Чет, Дек
15 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Районната прокуратура в Свиленград привлече като обвиняеми 21-годишен мъж и непълнолетен младеж за подпомагане на 11 чужди граждани незаконно да преминат през страната, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив.

Двамата свиленградчани – Тодор Д. /21 г./ и Валентин В./17 г./, са заловени на 8 -ми октомври в землището на с. Левка да превозват с лек автомобил „Фолксваген“ нелегалните чужденци от Ирак и Сирия.

Същия ден край границата в с. Маточина нашенците качили в колата 11-те чужденци с цел да ги транспортират във вътрешността на страната. Преминавайки през с. Студена, полицейски патрул подал сигнал на претъпкания „Фолксваген“-а да спре. Водачът Тодор. Д. обаче не са подчинил, дал газ и продължил по пътя към с.Левка. Там той е настигнат от полицаите и спрян. Пътуващите във „Фолксваген“-а изскочили от колата и хукнали да бягат. Шестима от тях били догонени и заловени, останалите се изпокрили в изоставени къщи в селото. Часове наред били издирвани, като на помощ били извикани и гранични полицаи с куче. В крайна сметка и останалите шестима били заловени. Не бил открит само 17-годишният Валентин, който на следващия ден бил арестуван в Свиленград.

На 12 октомври прокуратурата в Свиленград внесе искане в съда да бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ на двамата обвиняеми. Темида остави в ареста Тодор Д., а спрямо непълнолетния Валентин В. е взета мярка „Надзор на инспектор при Детска педагогическа стая“. По време на съдебното заседание стана ясно, че Тодор е криминално проявен, като е извършил настоящото деяние в изпитателния срок на предходно условно осъждане.

Определението на съда може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Хасково.