Крими
Инструменти
Шрифт

Двама нашенци - Тодор Дърваров, на 52 г., и Диян Господинов, на 49 г., са осъдени за каналджийство след споразумение между прокуратурата и защитата на обвиняемите, одобрено от Районен съд – Свиленград.

На Дърваров е наложено наказание от 1 година „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим и глоба в размер на 5 000 лева, а на Господинов - е 11 месеца „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от три години и глоба в размер на 3 500 лева. В полза на държавата е отнето и моторното превозно средство, използвано за извършване на престъплението. Спрямо Господинов  обвинението е и за това, че е действал като помагач на Тодор Дърваров, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

Както „Старият мост“ пръв писа подробно, двамата свиленградчани бяха заловени от наряд на гранична полиция на 10 юли т. г. в землището на с. Момково заедно с девет незаконно преминали границата чужди граждани – афганистанец и осем сирийци, сред които и ненавършило 16 години момче. Установено било, че чужденците влезли в България през "зелена граница" в района на Свиленград. Наблизо ги чакал микробус, управляван от Тодор, в който те се качили. Автомобилът се насочил към  Момково, като пред него се движел мотоциклет, управляван от Диян. Според събраните доказателство Георгиев бил ангажиран от Дърваров да му помогне в транспортирането на нелегалните до Момково и от там - към Харманли.  

Определението на Районен съд – Свиленград е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

СМ