14
Нед, Апр
13 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

На 19 август са пледоариите, след което се очаква и решението на съда

Делото за корупция срещу бившия шеф на свиленградската митница Тодор Караиванов вече е на финалната права, като на 19 август предстоят пледоариите, съобщава haskovo.info. След тях се очаква и присъдата.

Днес в Хасковския окръжен съд се проведе поредното заседание по делото. Беше направена очна ставка между Петър Грозев, Янчо Арабаджиев и подсъдимият Караиванов. Те са били негови подчинени в митницата и твърдят, че са му давали между 7 500 и 10 000 евро, за да останат на работа. Караиванов отрича да е приемал пари от тях. След разпит на свидетелите и подсъдимия съдът прие да не се приключва съдебното следствие и отложи делото за подготовка за пледоария в следващо съдебно заседание на 19 август.

Както е известно, Караиванов беше арестуван зрелищно на митницата в Свиленград при акция на ДАНС през януари 2015 г. Разследването беше под наблюдението на Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура, а обвинителният акт бе връщан на няколко пъти на държавното обвинение. Докато се точеше разследването, Караиванов бе назначен на работа в Митница-Бургас, а впоследствие бе отстранен от работа с решение на съда. Сега той е завел дело в Хасковския административен съд за възстановяване на работа в Агенция „Митници“. Според обвинението Караиванов е взел подкуп от спедиторска и транспортна фирма, за да не разпореди щателни митнически проверки на камионите им, преминаващи през пунктовете „Капитан Андреево“ и „Капитан Петко войвода“.

Караиванов отрича, като заяви пред медиите, че извършените експертизи са показали, че по него няма следи от веществото, с което били белязани парите. Той допълни, че няма представа, откъде са се взели намерените пари в кабинета му. Според него всичко е заради това, че е засегнал икономически интереси при работата си в митницата.

СМ