Крими
Инструменти
Шрифт

Постоянна мярка „Задържане под стража“ наложи районният съд в Свиленград на единия от двамата нашенци, обвинени за трафик на незаконно преминали границата девет чужди граждани. 52 – годишният Тодор Д. остава зад решетките, а 49-годишният му съучастник Диян Г. е пуснат на свобода с наложена мярка „Подписка“.

В мотивите си за задържането на Тодор Д. съдия Добринка Кирева посочи опасността той да се укрие или да извърши друго престъпление. За решението й натежа и посочения в обвинителния акт на прокуратурата факт, че обвиняемият е осъждан по други престъпления, включително и такива, свързани с граничния режим. Само преди седмица пък в. „Старият мост“ писа за негова брутална проява, при която пострада охранител, вследствие на нанесени удари с бухалка по главата му. След акта на насилие Тодор бе задържан за 24 часа, като по случая прокуратурата е назначила проверка.

Както вече писахме, двамата свиленградчани бяха заловени от наряд на гранична полиция на 10-и юли в землището на с. Момково заедно с девет незаконно преминали границата чужди граждани – един афганистанец и осем сирийци, сред които и ненавършило 16 години момче. Установено било, че чужденците влезли в България през „зелена граница“ в района на землището на Свиленград. Наблизо ги чакал микробус, управляван от Тодор К., в който те се качили. Автомобилът се насочил към с. Момково, като пред него се движел мотоциклет, управляван от Диян Г. Според събраните доказателство Диян бил ангажиран от Тодор да му помогне в транспортирането на нелегалните до с. Момково и от там към гр. Харманли.