25
Съб, Май
17 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Постоянна мярка „Задържане под стража“ наложи Районният съд в Свиленград на Дончо А. / 20 г./ и Николай М. /30 г./ от Любимец, оказали престъпно съдействие на 21 афганистанци, преминали нелегално границата от Гърция в България.

Най-строгата мярка бе поискана от прокуратурата, която повдигна обвинение срещу Дончо А. за незаконно транспортиране на нелегалните и на Николай М., че е действал като негов подбудител и помагач. Защитата на обвиняемите поиска по-лека мярка за неотклонение, но съдебният състав с председател съдия Живка Петрова не уважи искането, като се мотивира с опасността двамата да извършат ново престъпление или да се укрият. При вземането на решението натежал и фактът, че и двамата имали предишни присъди за други престъпления, като за кратки периоди са пребивавали в затвора. В момента срещу Дончо има и висящо производство по същия член от Наказателния кодекс. Николай пък бил съден няколко пъти за шофиране без свидетелство за правоуправление и за неизпълнение на съдийско решение след дело за домашно насилие. По време на заседанието Дончо си признал вината за транспортирането на афганистанците. Близки на Николай споделиха пък, че той бил задържан сутринта у дома му. Според баща му, на къщата бил извършен обиск, но полицаите нищо не открили. Пред съдебната палата бе и бременната в деветия месец съпруга на Николай, която сподели, че наскоро се върнали от Англия, където били на гурбет.

Наложената мярка подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Хасково в предвидения от закона тридневен срок.

Както вече писахме, на 4 юли около 1,30 часа граничен полицейски патрул е задържал край р. Марица в свиленградския квартал Гебран микробус, управляван от Дончо А. В автомобила са пътували 21 чужди граждани, които обяснили, че са от Афганистан, се казва в прессъобщение на прокуратурата.  Установено е, че чужденците влезли в България през „зелена граница“ в района на гранична пирамида в землището на гр. Свиленград.  Наблизо ги чакал микробусът, в който те се качили. Събраните доказателства сочат, че шофьорът бил ангажиран от обвиняемия Николай М. да закара чужденците с микробуса до София, като за целта щял да получи възнаграждение, твърдят от прокуратурата. След като полицаите спрели автомобила, водачът на микробуса Дончо А. се е опитал да избяга, но е бил задържан. 

Чуждите граждани са мъже, като сред тях има четирима непълнолетни. Настанени са в Център за мигранти.

СМ