Крими
Инструменти
Шрифт

С европейска заповед издирват смятания за организатор на канала Геньо Генев от Момково

Заловеният шофьор на тир с безакцизни цигари за над 5 млн. лева Камен Кръстев от Хасково, който е бивш старшина в армията, се споразумя със съда да бъде осъден ефективно на 1 година и 7 месеца затвор. Присъдата бе постановена в Районен съд – Свиленград от съдия Кремена Стамболиева.

Тъй като от декември м. г. Кръстев не е излизал от ареста, от присъдата му ще бмъде приспаднато времето, през което е бил зад решетките. Постановлението на съда не подлежи на обжалване. Цигарите бяха спипани в тежкотоварен камион, шофиран от хасковлията, на 17 декември на ГКПП Капитан Петко войвода при влизане в страната от Гърция. В превозното средство бяха открити 1360 мастербокса незаконни папироси. Според изготвеното заключение на експерти размерът на дължимия акциз, с който е ощетен бюджетът, е близо 3 млн. лева.

43-годишният Кръстев беше обвинен в държане на стоки без бандерол в големи размери. Организатор на пратката, твърдят разследващи, бил собственикът на фирмата превозвач Геньо Генев - Момковеца. Той обаче изчезна след полицейската акция по пресичане на контрабандата и вече осми месец е обявен за издирване с европейска заповед за задържане. От проведените разпити и проследените телефонни разговори униформените установили още, че връзката между двамата ставала чрез посредник – С. Тенчев. В съдебната зала бе казано, че в един от разпитите той заявил, че трябвало да получи 2000 евро, за да контролира пратката. Самият обвиняем пък дал различни показания в два разпита.

Както "Старият мост" пръв писа, нелегалните папироси на стойност над 5 милиона лева бяха спипани при спецакция на полицията. Обиски на къща и складове в с. Момково правиха в ченгетата. Тирът с над 1300 мастербокса контрабандни цигари бе задържан на ГКПП Капитан Петко войвода на влизане от Гърция. Камионът, превозващ огромното количество нелегални папироси бе спипан при полицейска спецакция. Тирът с хасковска регистрация пътувал от Турция, но шофьорът предпочел да мине по обиколния маршрут през Гърция. Преминавайки през вътрешноевропейската граница Орменион - Капитан Петко войвода, превозвачът се надявал да избегне засиления митнически контрол на ГКПП Капитан Андреево, смятат разследващи.

Още на следващия ден ченгетата извършиха обиски на къща и складови помещения в свиленградското село Момково, собственост на фирмата превозвач. Според запознати, в тях обаче други количества цигари не са открити. В същото време стана известно, че собственикът на базата в Момково има складове и апартамент в Пловдив и живее в Града под тепетата. Там обаче също не бе открит.

СМ