21
Пет, Юни
21 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Двете капитанандреевки били спипани край границата да превозват с джип 7 нелегални сирийци

Районна прокуратура-Свиленград ще изправи на съд по бързо производство майка и дъщеря от с. Капитан Андреево. 40-годишната Мариана И. и 16-годишната й щерка Г. И. са обвинени в каналджийство.

На 7 юли около 05:00 ч. в с. Капитан Андреево служители на „Гранична полиция“ забелязали джип „Сузуки Витара“, който се движел без включени светлини и с висока скорост. Органите на реда се опитали да спрат возилото и след кратко преследване успели. Униформените установили, че в автомобила, управляван от Мариана И., пътували седем нелегални сирийци, сред които и 2-годишно дете. На предната седалка стояла дъщерята на шофьорката.

По време на разпита станало ясно, че групата била преведена от Турция в Гърция и отттам в България с лодки през р. Марица. Водачи на имигрантите били двама афганистанци, които ги оставили край с. Капитан Андреево и се върнали обратно по реката в Турция. Нашенките посрещнали нелегалните и ги качили в джипа си, за да ги откарат във вътрешността на страната. На обвиняемите било обещано заплащане от по 50 евро за всеки от сирийците.

Съседи споделиха пред „Старият мост“, че преди години Мариана си вадела хляба в Гърция, но останала без работа и се върнала в родината си. В момента била безработна.

Майката и дъщерята са били задържани от Районна прокуратура – Свиленград за 72 часа, след което на първата е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 1 000 лева, а на втората – „Надзор на инспектор от Детска педагогическа стая“. Те не са познати на органите на реда с предишни криминални прояви. По делото се издирва и трето лице, което наело двете обвиняеми да преведат чужденците през страната. В началото на другата седмица прокуратрурата ще внесе бързото производство за разглеждане в съда.

СМ