Крими
Инструменти
Шрифт

Унищожени са над 700 млади дръвчета, нанесените щети са за над 20 хил. лева

Близо 20 дка бадемов масив е съсипан в местността „Дълбоко дере“ край свиленградското село Момково. Неизвестни засега злодеи са пречупили стъблата на 600 млади, около 3-годишни фиданки в близост на разлистените корони. Други 100 дръвчета са отрязани

. Нанесените щети са в размер на повече от 20 000 лева, каза собственикът на насажденията - 48-годишният Спас Кътов. Той е от Пловдив, занимава се със земеделие и има там около 500 дка овошки. Преди 5 – 6 години купил земя край Момково, за да прави бадемова градина. Облагородил мястото. Бадемовите фиданки от сорт хартиено-черупкови внесъл от Гърция, засадил ги, направил капково напояване и идната година очаквал вече да плододават. Когато видял золума, веднага сигнализирал в полицията. Униформените от РПУ Свиленград веднага се отзовали, провели разпити.

„Нямам никаква идея кой може да го е направил. Ако имах някакви предположения, щях да кажа на полицаите, но нямам“, сподели пред „Старият мост“ Спас Кътов. 1/12 част от земята му била съсобственост с друг човек, но върху нея нямало насаждения и той не допуска някаква лична мъст. „Още повече, че не съм от Момково, идвам тук и си гледам градината, не вярвам да съм предизвикал някаква злоба, която да предизвика подобно злодейство“, каза той.

СМ