29
Сря, Май
16 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

90-годишната София Димова: Цял живот събирах тези пари, вече нямам и за погребение

90-годишна жена от Свиленград се раздели с 10 000 лева и 490 долара, след като стана жертва на „ало“-измамници. Лъжците действали по една от най-разпространените в момента схеми – обаждане от „полицейски служител“.

На 21 февруари около 15 ч. домашният телефон на баба София Димова позвънил. При вдигането му от другата страна се чул непознат глас, който й съобщил, че дъщеря й е пострадала при катастрофа и е необходима крупна сума за спасяване на живота й. Въпреки че жената, която дълги години е работела като банков служител, нямала дъщеря, нито за миг не й минало през ума, че е обект на измама. Мошениците я попитали дали има мобилен телефон и тя дала номера му. Непознатият затворил. Не се минало много време и GSM-ът й иззвънял. Гласът в слушалката се представил за инспектор Николов от РУП-Свиленград. Говореше ми много твърдо и заповеднически, сподели баба София пред „Старият мост“. Казал й, че от полицията били по петите на организирана престъпна група от 5 човека, свързана с измами. Подслушвали телефоните им и така достигнали до нея. „Инспекторът ме попита дали имам телевизор, пералня и други уреди. Искаше от мен да съдействам, тъй като мошениците завлекли много възрастни хора и трябвало да бъдат спрени. Попита ме на коя улица живея и след като му отговорих, ми заяви, че ще се обади по-късно и затвори“, разказва възрастната жена. След десетина минути пък едновременно й звъннали и двата телефона. На стационарния били измамниците, които я заплашили, че ако не им даде всичките пари, които има, щели да я накълцат на парчета – нея и близките й. На GSM-а пък бил уж инспектор Николов, който й казал да не затваря и двата телефона, за да я напътства какво да прави. Полицаят я посъветвал да изпълни всички нареждания на измамниците. Каза ми да опиша парите, които трябваше да сложа в кофата за боклук на тротоара, да не споделям с никого за ставащото и след като предам сумата, да се скрия вкъщи, тъй като щяло да има изстрели и да не пострадам, сподели баба София. Тя изпълнила дословно съветите на полицая и се затворила в банята. Притаила дъх и трепереща от страх зачакала. Следила часовника си, защото инспекторът й заявил, че в 17 ч. всичко щяло да е приключило и можела да отиде до полицията, за да си прибере парите. В районното щяла да бъде посрещната с почести и възнаградена с 3 500 лева за съдействието. Около 17 ч. на гости й дошла съпругата на брат й и я заварила скрита в банята. Баба София й разказала всичко, а зълва й веднага се усетила, че става въпрос за измама. Като отишли в РУП всичко лъснало.

Не мога да дойда на себе си, съсипаха ме, жалва се възрастната дама. „Взеха ми всичките пари, дори и пенсията за този месец им дадох. Останах само с 10 лева. Цял живот с дядото сме кътали, за да изживеем старините си спокойно. Накрая ме оставиха без нищо, дори и за погребение вече нямам. Отук-нататък с 210 лева пенсия ме очаква мизерия. Как ще преживявам, по-добре за мен е да умра“, разплакана нарежда София Димова. Възрастната жена през септември м. г. погребала съпруга си. Единственият й син също не е сред живите. За нея се грижат брат й и съпругата му, тъй като внуците й са чак в Гоце Делчев.

Въпреки, че от РУП-Свиленград постоянно афишират, че в общината действат телефонни измамници, случаите на „ужилени“ с по няколко хиляди лева не са никак малко. Пострадалите са предимно пенсионери, повечето на възраст между 75 – 80 години. Припомняме, че на 7 февруари 72-годишна жена от кв. Гарата предаде на мошениците 10 000 лева. Възрастната дама бе излъгана по същата схема, както и баба София.

Диляна ЦВЕТКОВА