19
Пет, Апр
28 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Повдигнати са обвинения на трима иракчани, представили гръцки паспорти

По искане на районната прокуратура свиленградският съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на турския гражданин Салих Й., използвал неистински документи за самоличност при преминаване през ГКПП Капитан Андреево. За решението на магистратите повлия и фактът, че престъплението се извършва в условията на повторяемост.

На 26 януари т. г. На ГКПП Капитан Андреево влязъл лек автомобил „Мерцедес“ с пловдивска регистрация, управляван от Салих Й. В колата пътували още пет лица, от които две деца, ненавършили 14 г. Водачът и пътниците представили гръцки лични карти и паспорти. Извършената експертна справка показала, че всички документи били неистински.

Установено е било още, че Салих Й. е бил осъждан през лятото на 2016 г. за опит за незаконно преминаване през ГКПП Капитан Андреево в посока Турция с фалшиви документи за самоличност. За това деяние районният съд в Свиленград му е наложил наказание лишаване от свобода за срок от десет месеца условно с изпитателен срок от три години.

Районната прокуратура е повдигнала обвинения по бързо производство и срещу тримата пълнолетни граждани, пътували в лекия автомобил, за незаконно преминаване на границата и ползване на неистински официални документи. Установено е, че те са семейство от Ирак и намеренията им били да се установят да живеят в България. Настанени са в Центъра за временно настаняване в гр. Любимец. В автомобила били намерени и златни накити, за което е съставен акт за митническо нарушение.