14
Нед, Юли
17 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Чужденците били наблъскани в кола

Полицията засече 24-годишен свиленградчанин, натоварил в автомобила си „Сеат” 20 нелегални мигранти, съобщиха от МВР. М.М. е задържан за 72 часа. Арестът е станал на 11 март сутринта в хода на специализирана полицейска операция на пътя близо до село Калчево.

Полицейски екип на РУ-Тунджа спрял за проверка съмнителен автомобил, видимо превозващ пътници над допустимата норма. Установено е, че в „Сеат“-а с хасковска регистрация, управляван от М.М. от Свиленград, пътуват 20 чужденци, нелегално преминали границата ни.

Незабавно към мястото е насочена оперативна група при ОДМВР - Ямбол. Първоначално българският гражданин и нелегалните имигранти са задържани в РУ-Тунджа.

Чужденците - 6 мъже, 2 жени и 12 малолетни и непълнолетни деца, са били без документи за самоличност и се определили като афганистанци. Те са съпроводени и настанени в Разпределителен център-Елхово, където ще продължи работата за установяване на самоличността им.

Случаят е поет от Ямболската районна прокуратура, а на младия мъж от Свиленград е повдигнато обвинение по чл.281 от НК. Наказанието за това престъпление, ако бъде доказано, е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева, при условие, че деянието е извършено чрез използване на моторно, въздухоплавателно или друго транспортно средство; организирано от група или организация; извършено по начин, опасен за живота на лицето; извършено по отношение на лице, ненавършило 16-годишна възраст; извършено по отношение на повече от едно лице.

Законът предвижда превозното средство да се се отнеме в полза на държавата.

СМ