15
Съб, Юни
30 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

romi roooooooooШестимата харманлийци, заловени да помагат на група нелегални пътници край ГКПП Капитан Андреево, бяха осъдени по бързата процедура. Делото срещу нашенците бе внесено и се гледа в Районен съд-Свиленград във вторник. И шестимата обвиняеми – Юлиян Юлиянов, Иван Илиев, Георги Георгиев, Огнян Огнянов, Красимир Илиев и Христо Стефанов, се признаха за виновни, като делото се реши чрез споразумение с прокуратурата. Помагачите на нелегалните пътници бяха осъдени на „пробация“ с различна продължителност. За Иван Илиев и Георги Георгиев периодът на наказанието е година и осем месеца, а за Юлиян Юлиянов – година и шест месеца. Тримата ще трябва да положат и 120 часа общественополезен труд в рамките на една година. Другите трима от обвиняемите – Огнян Огнянов, Красимир Илиев и Христо Стефанов, получиха наказание „пробация“ за период от осем месеца. Съдът определи също МПС-тата, с които нелегалните пътници е трябвало да бъдат извозени - „Ауди“, „Мерцедес“ и товарен автомобил „Форд Транзит“, да бъдат върнати на собствениците им, които не са сред обвиняемите. След като подписаха споразумението, шестимата харманлийци си тръгнаха доволни от съдебната зала.

Както „Старият мост“ писа, Районната прокуратура в Свиленград заведе бързо производство срещу нашенците, спомогнали на незаконно преминалите границата да избегнат наказателно преследване с цел имотна облага. По делото са отделени материали и по друго бързо производство срещу 23-годишен мъж от Тунис, който бил водач на чужденците. Групата от 54 нелегални пътници бе спипана на 31 юли около 4,00 часа сутринта. Тогава дежурни гранични полицаи от ГПУ-Свиленград забелязали в района на ГКПП Капитан Андреево три МПС-та с хасковска регистрация. При последвалата проверка установили, че в тях пътуват общо 54 души от Сирия и Ирак, сред които и непълнолетни. Водач на чужденците бил 23-годишен мъж от Тунис, който превел нелегалните пътници от Турция в България. Шестимата харманлийци пък ги чакали на българска територия. Те били разпределени по двама във всяко от МПС-тата, като единият от тях е бил шофьор на автомобила.

Служители на ГПУ-Свиленград са провели беседи с нелегалните пътници. Срещу част от тях са повдигнати обвинения по чл. 279 ал. 1 от Наказателния кодекс за незаконно преминаване на границата.

СМ