24
Пон, Юни
20 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Над 230 дознания за незаконни пътници са образувани от началото на годината досега. 10 помагачи осъдени за лично укривателство

Трафикът на нелегални имигранти в Свиленградско процъфтява. Нашенци се възползват от бежанския наплив и в стремглаво развиващия се каналджийски бизнес намират ниша, за да си докарат добри пари. Те предимно помагат в трафикирането на незаконните пътници, като основната им задача е да ги посрещнат след преминаването им през границата и да ги откарат към вътрешността на страната. Понякога предлагали и допълнителни екстри – подслон, храна.

Тарифите били различни – от 300 до 1 000 евро на човек, в зависимост от маршрута и сложността на „операцията“. Някои свиленградчани са залавяни в нарушение от гранични полицаи дори по два и три пъти. Сред помагачите в каналджийството има и такива, които не живеят в немотия, а са от доста заможни семейства.

От началото на годината досега дознатели към ГПУ-Свиленград са образували над 230 досъдебни производства, съобщиха от Районната прокуратура. През цялата миналата година пък заведените дела по линия на „Гранична полиция“ са около 800. Простите сметки показват, че се наблюдава значителен ръст.

Само от началото на годината досега в Районен съд Свиленград са образувани и приключени 5 дела за лично укривателство, докато за цялата 2014 г. броят им е 4. Три от тези производства тази година са срещу нашенци. В едното от тях пред Темида бяха изправени Георги А., Стоян С. и Красимир А. от кв. „Гарата“. Те бяха заловени след гонка на 25 февруари, за което „Старият мост“ писа. Тогава при обход на маршрута си около 21,00 часа гранични полицаи от тукашното ГПУ забелязали три автомобила да спират в близост до моста на асфалтовия път край яз. Каламица. Когато шофьорите видели униформените, обърнали колите и изфучали към Свиленград. Автопатрулът се спуснал след тях. На крак били вдигнати и техни колеги от РУП. Патрулката пресрещнала колите в района на „Мендерес“. При направената проверка се установило, че във возилата има 16 нелегални имигранти. Тримата са били задържани за 24 часа. На 2 март пък граничните полицаи спипали и брата на Георги А. От неговия микробус „Мерцедес“ униформените измъкнали 61 нелегални, натъпкани като сардини. По-късно се установило, че нарушителите са преминали на българска територия с лодки по Марица. Нашенецът ги чакал с буса си, за да ги преведе във вътрешността на страната. Дела за лично укривателство са приключени и срещу свиленградчаните Александър К. и Иво П. По други два процеса са осъдени трима пловдивчани, както и двама македонци. Наказанието на всички е пробация, с изключение на двамата македонци, които са получили условни присъди.

От началото на 2015 г. досега в Районен съд - Свиленград са образувани и приключени и 14 дела за каналджийство срещу турски граждани, които са превеждали нелегални имигранти през границата. Други 16 пък са срещу имигранти, които са използвали фалшиви документи, за да преминат през ГКПП Капитан Андреево. Тази година в тукашния съд са гледани и 42 дела за нелегално преминаване на границата, които също са приключени.

През 2015 г. до момента са осъдени 120 нарушители. Обикновено присъдите са условни – от 6 до 10 месеца и глоби в размер от 300 до 1 500 лв. На трафикантите се конфискуват и превозните средства, при условие, че са тяхна собственост. Тази година вече са отнети 10 МПС-та, а лани – общо около 40. Миналата година новообразуваните дела за нелегално преминаване на границата са 214, а за незаконно превеждане – 66. Делата за опити за преминаване на ГКПП Капитан Андреево с фалшиви документи пък през 2014 г. са били 121.

Бежанският натиск расте, а се очаква със затопляне на времето атаките на българо-турската граница да се засилят още повече. Броят на заловените нелегални имигранти от началото на годината досега вече надхвърля 2 500 души, показват данните от ГПУ-Свиленград. Бежанците са предимно от Сирия, Иран и Афганистан. Основната част от тях са спипани на „зелена граница“, по-малко са на ГКПП Капитан Андреево. Чужденците вече пробват да преминат незаконно и на големи групи. Фрапиращ случай на ГКПП Капитан Андреево имаше в началото на март, когато 70 души опитаха да влязат в България, натъпкани в автобус. Според запознати все по-често незаконните пътници се опитвали да влязат във вътрешността на страната, укрити в товарни влакове.

Както „Старият мост“ писа, заради бежанския натиск се очаква към ГПУ-Свиленград да бъдат назначени нови 80 служители за подсилване на състава, като предстои до края на март от Главна дирекция „Гранична полиция“ да публикуват обява а подбор на кадрите. Те няма да бъдат държавни служители, а ще се назначат по Кодекса на труда с временни заповеди. Отделно вече е обявен конкурс за 9 гранични полицаи. В помощ на граничарите в момента са и 7-8 служители на РУП.

СМ