Крими
Инструменти
Шрифт

DSC 57981Социалните са се отзовали на 296 сигнала за деца в риск през 2014 г.

 

29-годишен французин, отвлякъл собствения си син, бе заловен на ГКПП Капитан Андреево на 31 декември. Мъжът е заподозрян и в съучастие с братята Куаши, които извършиха жестокия терористичен акт в центъра на Париж.

Както "Старият мост" пръв писа, Фриц Жоаким пристигнал с отрочето си на пункта на път за Турция около 20 ч. След проверка на документите лъснало, че мъжът е обявен за общодържавно издирване в шенгенската система ШИС. Тъй като ставало въпрос за тригодишно дете граничните служители веднага сигнализирали за случая директорът на дирекция „Социално подпомагане“-Свиленград Росица Христова, която съдействала задържаните да бъдат настанени на топло до сутринта. На следващия ден заедно със служител от Отдела за закрила на детето (ОЗД) – Мирослава Димова, пристигнали на пункта, за да се запознаят с проблема. Същевременно Христова уведомила за станалото френското посолство в София. Бил осигурен и преводач, който да обясни на бащата и сина му, че направеното е в интерес на детето. След два дни пристигнала и майката на малчугана, придружена от консула на Франция в България и офицер от службата за вътрешна сигурност „Организирана престъпност“ към посолството. Детето било предадено на законния си настойник. Срещу бащата е наложена принудителна административна мярка, предаден е на прокурор и задържан в ареста. Заради перфектно свършената работа Христова получила благодарствено писмо от френското посолство.

 

По-късно станало ясно, че Жоаким е издирван и с втора заповед - като приятел и съратник на на братята Куаши, които извършиха кървавия терористичен акт в центъра на Париж.

Още по 6 случая на непълнолетни и малолетни, обявени за общодържавно издирване, са работили специалистите от ДСП-Свиленград през изминалата година. Социалните са се отзовали и на 296 сигнала за деца в риск, от които отворените нови случая за община Свиленград са около 120, а за Любимец – 117. При пет от тях е свикан мултидисциплинарният екип за прилагане на координационния механизъм за работа с деца, преживели насилие. Освен мои служители, в този екип участват предствители на ОбА и РПУ, уточни Росица Христова. От ДСП-Свиленград са съдействали и на 131 непълнолетни и непридружени чуждестранни граждани да подадат молби за транспортиране до център на Държавната агенция за бежанците.

Диляна ЦВЕТКОВА