17
Сря, Юли
29 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

chucheСпециализираният съд няма да се занимава с процеса

Прословутото, точило се с години мегадело за крадени 42 плазмени телевизора за 50 400 лв. от влак на жп гара Свиленград тръгва отново в тукашния Районен съд. Пак ще бъдат проведени разпити на 49-те свидетели и 4 вещи лица, но този път от друг съдийски състав. Пред Темида отново ще бъдат изправени четирима служители на БДЖ и един транспортен полицай.

Делото е разпределено на най-новата съдийка в Свиленград - Мария Дучева, която до неотдавна бе прокурор в Районна прокуратура – Бургас.

Датата за разглеждането му все още не е насрочена, но се очаква в най-скоро време да бъде определена.

Т. нар. жепейско дело вече веднъж бе приключено с оправдателни присъди след многократни отлагания, прекратявания и възобновявания. Процесът е от 2007-а. Първоначално обвинението бе изготвено от Пловдивската военноокръжна прокуратура, защото в случая бяха намесени и транспортни полицаи. Впоследствие обвинението срещу единия от униформените бе свалено. Така на подсъдимата скамейка седнаха неговият колега и още четирима жепейци. Те бяха обвинени, че на 30 срещу 31 юли 2006-а от жп гарата в Свиленград задигнали 42 плазмени телевизора на обща цена 50 400 лева. Техниката пътувала за Германия.

И на първа, и на втора инстанция обвиняемите бяха оправдани. По искане обаче на бившия главен прокурор Борис Велчев пред Върховния касационен съд делото бе възобновено и върнато за ново гледане в Свиленград, а оправдателните присъди на петимата обвиняеми - Добромир Радев, Николай Димитров Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов, бяха отменени. Тогава те се заканиха да внесат иск за 75 000 лева срещу прокуратурата на Република България по Закона за отговорността на държавата.

След рестарта на процеса всички съдии от Районния съд законосъобразно си дадоха отводи, понеже са участвали в процеса, прехвърлян многократно.

Това наложи делото да бъде изпратено в Харманли. Там обаче съдия Юлия Станковска, която е и председател на Районния съд, реши, че въпросът е от компетенциите на специализирания съд и прокуратурата, които да преценят дали има наличие на организирана престъпна група при извършване на престъплението. Преквалифицирането по този член от Наказателния кодекс изискваше по-високо наказание. Така прокуратурата трябваше да препрати преписката в специализирания съд, освен ако не протестира решението на съда пред по-горна инстанция.

Така и стана. По-горната инстанция обаче реши, че не е налице организирана престъпна група и върна делото наново в Свиленград.

В същото време шестият от първоначално нарочените, служителят от жп гара Свиленград Николай Тодоров, осъди държавата в лицето на Прокуратурата на Република България. Съдът постанови окончателно на Тодоров да бъде изплатено обезщетение в размер на 4 500 лв. плюс лихва за периода. Той бе един от шестимата жепейци и полицаи, срещу които бе повдигнато обвинение за кражба на телевизори от влакова композиция на жп гара Свиленград. Районният съд върнал обаче делото във Военна прокуратура за отстраняване на допуснати нередности в обвинителния акт. Военните прокурори провеждат допълнително разследване и внасят нов обвинителен акт, но вече с петимата обвиняеми, без Николай Тодоров. Това е и поводът той да подаде искова молба срещу Прокуратурата на Република България за незаконно повдигане на обвинение и претърпени в резултат на това неимуществени вреди. И да спечели.

СМ