Крими
Инструменти
Шрифт

Мургави апаши пребиват пенсионер в имота му на баира

Нагли крадци напълно са съсипали лозето на свиленградчанина Петър Чeлeбиев. Апашите са отмъкнали над 60 циментови кола заедно с опъната между тях тел, отсечени са повече от 10 лозови корена. Една част от коловете са натрошени на място заради арматурата в тях, а кютюците са задигнати най-вероятно за огрев.

Лозето ми е от 6 ара, отглеждах го с мерак, ама вече мисля да се откажа, отчаян е потърпевшият стопанин. Години наред все по някоя поразия имаше – обтяжките задигаха, черешата отрязаха, колове отмъкваха..., повече не се издържа, категоричен е той.

Тук в тази местност над болницата, където гордо се развява националният трибагреник, не е останал незасегнат имот, неотсечено дърво. Вече няма къде да седнеш на сянка. Малцина сме, които продължихме да се грижим за лозята си, повечето ги зарязаха, отбелязва Челебиев. Мислих и тази година да си гледам лозето, дори го изорах наесен, но вече съм обезсърчен. Лани на съседа ми пък му обраха гроздето, защото го чакаше хубаво да узрее. Други също се оплакаха от кражби. Мойто го прибрах в началото на семтември, иначе и то щеше да иде... Години наред никой не се грижи за опазването на полските имоти. Полска охрана няма, а полицаите викат ние да не сме пъдари, възмущава се той.

Няколко дни преди да бъде осакатено лозето на Чeлeбиев пък негов съсед едва не беше пребит в имота си от четирима мургави апаши. Пенсионерът Д. Н. /по лични съображения не пожела да изпишем името му/ отишъл до лозето си, защото му казали, че орехът му е отрязан, да си го прибере. Там обаче заварил четирима млади роми. Попитал ги какво правят тук и вместо отговор, единият тръгнал с брадва срещу него. Миг по-късно получил удар в лицето и се струполил на земята. Беше една мъгла, едва се вижда, помислих си - отрепаха ме, но явно се уплашиха и избягаха. След като се осеферих, слязох до пътя, където стоеше полицейска патрулка. Казах на полицаите какво се е случило, а те ме посъветваха да пусна жалба. На другия ден отидох в полицията и пуснах, но вече две седмици – нищо. Нямаме държава, тъжно констатира Д.Н.

СМ