28
Вт, Май
17 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

81, 2 % от папиросите на пазара тук са незаконни

Свиленград е на първо място в България по продажба на контрабандни цигари. 81, 2 на сто от тютюневите изделия на пазара тук са без акцизен бандерол, т. е. незаконни. Това показват данните от регулярно провежданото пазарно проучване от независима изследователска агенция, възложено от 5 тютюневи компании, участващи в Инициативата „Срещу незаконната търговия с цигари“.

Според последното пазарно проучване, проведено в страната през второто тримесечие на годината, потреблението на незаконни цигари в България представлява 18.8% от общото потребление на цигари. То се е увеличило спрямо четвъртото тримесечие на 2012 г., когато е било 18% , и в сравнение с второто тримесечие на 2012 г., когато са констатирани15.3%.

Тези резултати бяха представени пред Петър Чобанов, министър на финансите, и Павел Тонев, директор на Агенция „Митници“, както и пред Светлозар Лазаров, главен секретар на Министерство на вътрешните работи и техните екипи, отговарящи за борбата с контрабандата, на специална среща на тема незаконната търговия с цигари. Данните бяха презентирани от представителите на тютюневите компании Булгартабак Холдинг, Бритиш Американ Табако България, Джабан Табако Интернешънъл България, Импириъл Табако Б Компаниите смятат, че е от ключово значение правоприлагащите органи да насочат усилията си в разбиването на каналите за доставка на незаконни цигари в градовете с особено висок дял на незаконните продукти на пазара като Свиленград (81.2%), Кюстендил (53.5%), Сандански (34.1%), Сливен (36.6%), Хасково (36.9%), Пазарджик (25.3%). Потреблението на незаконни цигари също бележи високи нива в Габрово (24.9%), Стара Загора (23.7%), Видин (23.1%) и Благоеврград (22.6%). Наблюдава се тенденция на ръст дори и в София (20.5% от 16.5%), както и в Добрич (удвоени нива от 8% до 15%)
От всички незаконни продукти най-голям дял е делът на потребление на цигари, маркирани с надписи за безмитна търговия (Duty Free) – 13.4%, което е най-високото ниво от 2010 г. насам.

СМ