28
Сря, Фев
22 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Заради изтекла давност жертвата няма да получи обезщетение

Неочаквано развитие претърпя на втора инстанция дело за изнасилване, проточило се близо 17 години. Окръжните магистрати в Хасково замениха условните присъди на тримата обвиняеми, дадени им от Районен съд – Свиленград , с ефективни. По 3 години затвор получиха Михаил А., Тенчо Т. и Дамян Д. за изнасилване и блудство с непълнолетната Е. Г. Г в любимецкото село Лозен. Жертвата обаче няма да получи обезщетение за претърпените мъки поради изтекла давност, решиха хасковските съдии. На първа инстанция в Свиленград съдът постанови насилниците да й платят над 20 000 лв. за преживените страдания. Решението на Хасковския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Както „Старият мост“ писа, делото започна през август 1996 г. Прези близо 17 години е повдигнато обвинение за изнасилване на непълнолетно, 15- годишно, момиче в с. Лозен срещу петима – Михаил А., Тенчо Т., Дамян Д., Тихомир В. и Иван И. /от Хасково, Лозен и Раднево/. По време на извършване на деянието Тихомир и Иван са били непълнолетни, а другите са навършили 18 години. Според прокуратурата петимата са извършили и блудствени действия с девойката. Деянията им са квалифицирани по чл. 152, ал. 3, т. 1 – за изнасилване, и по чл. 150 от НК – за блудство.

От 1996г. досега делото се отлага над 20 пъти по различни причини. За първи път процесът тръгва в Свиленградския районен съд през 1998 г. и през 2000 г. завършва с осъдителни присъди – по 7 и 8 години затвор за обвиняемите. Те обаче обжалват и на следващата година Хасковският окръжен съд връща делото за доразследване.

Доразследването продължава до 2005 г., когато за втори път делото влиза в съда. Оттогава насам в продължение на 7 години е отлагано по най-различни поводи, гледано е от различни съдии. През това време изтича давността по отношение на престъплението блудство и в тази част производството е прекратено. Пак поради изтичане на давност от отговорност са освободени и двамата, ненавършили 18 г. по време на извършване на престъплението.

През март 2012 г. съдия Кремена Стамболиева поема делото и само след няколко месеца го приключва с осъдителни присъди 12 години след първите наказания. Прокуратурата е настоявала за затвор, но тримата са получили по 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. Обвиняемите са вече семейни, имат деца. Жертвата също е създала семейство.

СМ