28
Съб, Ян
20 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Заради изтекла давност жертвата няма да получи обезщетение

Неочаквано развитие претърпя на втора инстанция дело за изнасилване, проточило се близо 17 години. Окръжните магистрати в Хасково замениха условните присъди на тримата обвиняеми, дадени им от Районен съд – Свиленград , с ефективни. По 3 години затвор получиха Михаил А., Тенчо Т. и Дамян Д. за изнасилване и блудство с непълнолетната Е. Г. Г в любимецкото село Лозен. Жертвата обаче няма да получи обезщетение за претърпените мъки поради изтекла давност, решиха хасковските съдии. На първа инстанция в Свиленград съдът постанови насилниците да й платят над 20 000 лв. за преживените страдания. Решението на Хасковския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Както „Старият мост“ писа, делото започна през август 1996 г. Прези близо 17 години е повдигнато обвинение за изнасилване на непълнолетно, 15- годишно, момиче в с. Лозен срещу петима – Михаил А., Тенчо Т., Дамян Д., Тихомир В. и Иван И. /от Хасково, Лозен и Раднево/. По време на извършване на деянието Тихомир и Иван са били непълнолетни, а другите са навършили 18 години. Според прокуратурата петимата са извършили и блудствени действия с девойката. Деянията им са квалифицирани по чл. 152, ал. 3, т. 1 – за изнасилване, и по чл. 150 от НК – за блудство.

От 1996г. досега делото се отлага над 20 пъти по различни причини. За първи път процесът тръгва в Свиленградския районен съд през 1998 г. и през 2000 г. завършва с осъдителни присъди – по 7 и 8 години затвор за обвиняемите. Те обаче обжалват и на следващата година Хасковският окръжен съд връща делото за доразследване.

Доразследването продължава до 2005 г., когато за втори път делото влиза в съда. Оттогава насам в продължение на 7 години е отлагано по най-различни поводи, гледано е от различни съдии. През това време изтича давността по отношение на престъплението блудство и в тази част производството е прекратено. Пак поради изтичане на давност от отговорност са освободени и двамата, ненавършили 18 г. по време на извършване на престъплението.

През март 2012 г. съдия Кремена Стамболиева поема делото и само след няколко месеца го приключва с осъдителни присъди 12 години след първите наказания. Прокуратурата е настоявала за затвор, но тримата са получили по 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. Обвиняемите са вече семейни, имат деца. Жертвата също е създала семейство.

СМ