Крими
Инструменти
Шрифт

Три години след като бяха арестувани, двама апаши, разбили и ограбили много апартаменти в Свиленград получиха възмездие. Харманлийският районен съд призна за виновни Александър Златков и Данаил Иванов и им даде ефективни присъди. Златков е осъден на една година и единадесет месеца, а Иванов – на 2 години затвор. Единият ще лежи в Софийския, а другият – във Врачанския затвор. Нито един от двамата няма да обжалва, тъй като те са изтърпели по-голямата част от наказанията.

Търкали наровете в следствения арест по близо година и половина. Ако не бяха получили присъди, може би щяха да осъдят България и да получат солидни обезщетения.

Делото трябваше да се гледа в Свиленград, но по обективни причини това не стана. Първоначално то е било прекратено от прокурор Маргарит Камбуров поради липса на достатъчно доказателства. Впоследствие обаче е възобновено от председателя на Районен съд – Свиленград Христо Георчев.

Мерките за неотклонение на двамата са гледани от две различни тукашни съдийки и по закон те не могат да се произнасят по същината на делото. Същото не може да направи и Георчев, който го е възобновил. Затова Върховният касационен съд е разпределил делото в Харманли.

Както „Старият мост“ писа, Златков и Иванов бяха арестувани на 13 ноември 2009 г. при специализира полицейска акция в Ивайловград по обвинение в извършване на вломни кражби.

Двамата апаши са заловени край Ивайловград, където колата им била спряна за проверка. В автомобила униформените открили 277 лева и 10 евро, два мобилни телефона, два задгранични паспорта. От жапката и купето на автомобили били иззети стек цигари, два мобилни телефони, златни накити и поставена под предна дясна седалка чанта с инструменти - френски ключ и четири отверки. В хода на проверката станало ясно, че паспортите и златните накити са откраднати от апартаментите в Свиленград. Полицейските служители изяснили, че към момента двамата разбили 21 апартамента, като в 15 тях са извършили кражби. Действали са и на територията на Харманли, Симеоновград, Тополовград, Ивайловград и с.Минерални бани. Използвали различни автомобили, които вземали под наем. Преди да предприемат кражбите те първо оглеждали сградата и си набелязвали апартаментите, които да бъдат обрани. Почвали от последния етаж като звънели на вратата и ако никой не отвори – действали.

Александър и Данаил са рецидивисти, многократно осъждани за взломни кражби на територията на страната.Първият е с 35 присъди, а вторият - с шест.

СМ