Крими
Инструменти
Шрифт

chucheЗаради изтекла давност са снети обвиненията за блудство, двама са освободени изобщо от отговорност

Дело за изнасилване, започнало през август 1996 г., приключи след 16 години разтакаване с осъдителни присъди в Районен съд – Свиленград. Заради изтекла давност обаче са част от обвиненията са снети, а двама от насилниците изобщо са освободени от отговорност.

Точно преди 16 години е повдигнато обвинение за изнасилване на непълнолетно, 15- годишно, момиче в с. Лозен срещу петима – Михаил А., Тенчо Т., Дамян Д., Тихомир В. и Иван И. /от Хасково, Лозен и Раднево/. По време на извършване на деянието Тихомир и Иван са били непълнолетни, а другите са навършили 18 години. Според прокуратурата петимата са извършили и блудствени действия с девойката. Деянията им са квалифицирани по чл. 152, ал. 3, т. 1 – за изнасилване, и по чл. 150 от НК – за блудство. По първия състав законът предвижда затвор от 3 до 10 години, а по втория – лишаване от свобода до 6 години.

От 1996г. досега делото се отлага над 20 пъти по различни причини. Например Михаил А. Напуснал страната по някое време, като се явил само на първото и второто заседание; не се явявали вещи лица или пък закъснявали с експертизите и пр. За първи път процесът тръгва в Свиленградския районен съд през 1998 г. и през 2000 г. завършва с осъдителни присъди – по 7 и 8 години затвор за обвиняемите. Те обаче обжалват и на следващата година Хасковският окръжен съд връща делото за доразследване.

Доразследването продължава до 2005 г., когато за втори път делото влиза в съда. Оттогава насам в продължение на 7 години е отлагано по най-различни поводи, гледано е от различни съдии. През това време изтича давността по отношение на престъплението блудство и в тази част производството е прекратено. Пак поради изтичане на давност от отговорност са освободени и двамата, ненавършили 18 г. по време на извършване на престъплението.

През март 2012 г. съдия Кремена Стамболиева поема делото и само след няколко месеца го приключва с осъдителни присъди 12 години след първите наказания. Прокуратурата е настоявала за затвор, но тримата са получили по 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. Обвиняемите са вече семейни, имат деца.

Съдът е удовлетворил изцяло гражданския иск на жертвата на насилието – Е. Г. Г., която също е създала семейство и живее в Хасково. Насилниците ще трябва да й платят над 20 000 лв. за преживените страдания.

Делото подлежи на обжалване, както и на протест от страна на прокуратурата пред окръжния съд.

СМ