03
Нед, Мар
27 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

chucheЗаради изтекла давност са снети обвиненията за блудство, двама са освободени изобщо от отговорност

Дело за изнасилване, започнало през август 1996 г., приключи след 16 години разтакаване с осъдителни присъди в Районен съд – Свиленград. Заради изтекла давност обаче са част от обвиненията са снети, а двама от насилниците изобщо са освободени от отговорност.

Точно преди 16 години е повдигнато обвинение за изнасилване на непълнолетно, 15- годишно, момиче в с. Лозен срещу петима – Михаил А., Тенчо Т., Дамян Д., Тихомир В. и Иван И. /от Хасково, Лозен и Раднево/. По време на извършване на деянието Тихомир и Иван са били непълнолетни, а другите са навършили 18 години. Според прокуратурата петимата са извършили и блудствени действия с девойката. Деянията им са квалифицирани по чл. 152, ал. 3, т. 1 – за изнасилване, и по чл. 150 от НК – за блудство. По първия състав законът предвижда затвор от 3 до 10 години, а по втория – лишаване от свобода до 6 години.

От 1996г. досега делото се отлага над 20 пъти по различни причини. Например Михаил А. Напуснал страната по някое време, като се явил само на първото и второто заседание; не се явявали вещи лица или пък закъснявали с експертизите и пр. За първи път процесът тръгва в Свиленградския районен съд през 1998 г. и през 2000 г. завършва с осъдителни присъди – по 7 и 8 години затвор за обвиняемите. Те обаче обжалват и на следващата година Хасковският окръжен съд връща делото за доразследване.

Доразследването продължава до 2005 г., когато за втори път делото влиза в съда. Оттогава насам в продължение на 7 години е отлагано по най-различни поводи, гледано е от различни съдии. През това време изтича давността по отношение на престъплението блудство и в тази част производството е прекратено. Пак поради изтичане на давност от отговорност са освободени и двамата, ненавършили 18 г. по време на извършване на престъплението.

През март 2012 г. съдия Кремена Стамболиева поема делото и само след няколко месеца го приключва с осъдителни присъди 12 години след първите наказания. Прокуратурата е настоявала за затвор, но тримата са получили по 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. Обвиняемите са вече семейни, имат деца.

Съдът е удовлетворил изцяло гражданския иск на жертвата на насилието – Е. Г. Г., която също е създала семейство и живее в Хасково. Насилниците ще трябва да й платят над 20 000 лв. за преживените страдания.

Делото подлежи на обжалване, както и на протест от страна на прокуратурата пред окръжния съд.

СМ