14
Нед, Апр
13 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

policeСвиленградчанка стана жертва на телефонни измамници, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Хасково. Преди 3 дни на домашния телефон на 61-годишната жена позвънил мъжки глас.

Той се е представил за лекар и съобщил на жената, че дъщеря й е докарана в местната болница със счупен на 3 места крак. Според мнимия лекар момичето спешно трябвало да се оперира, като за целта са нужни около 8 000 лева. Поради спешността на операцията "докторът" казал на уплашената жена, че ще изпрати санитарка от НОИ, която да вземе парите. Жената успяла да събере 7 400 лева и пред блока си на улица "Граничар" предала парите на жена, която била около 30-годишна, облечена в черен анцунг и червена шапка с козирка. Малко по-късно нашенката се усетила, че е измамена и подала сигнал в полицейското управление в Свиленград.

От полицията съветват гражданите, ако им бъдат отправяни подобни молби да не се доверяват само на телефонни обаждания, колкото логично и убедително да им звучи то. За да се уверят в самоличността на човека в отстрещната страна да настояват за лична среща, да питат за характерни лица и събития, да търсят обратна връзка, да се свържат предварително с роднини и познати. В никакъв случай да не предприемат разплащания чрез трети лица и особено в други градове - подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдат измамени.

Гражданите трябва да знаят, че измамниците са много добри актьори и разполагат с богат репертоар от техники за заблуда, умело имитират съчувствие, добронамереност и желание да помогнат. Те са изключително ловки и изобретателни при извършване на престъпленията, а ние им помагаме – с нашата наивност и съпричастност, предупреждават от МВР.

Затова съветваме гражданите, при всяко съмнително обаждане, преди да предприемат закупуване на ваучери или превеждане на суми, поискани по телефона от роднини, познати или от "служители на полицията", "лекари", да се посъветват с полицейския си инспектор или да позвънят на тел. 112, казаха от Областната дирекция на полицията в Хасково.

СМ

{jathumbnail off}