18
Чет, Апр
26 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

цигариЧенгетата рушнаха къщи в селото за контрабандни цигари. Специализираната прокуратура повдигна обвинения

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу шестима участници в организирана престъпна група, създадена за разпространение на цигари без бандерол, внесени контрабандно през ГКПП Капитан Андреево.

Рано сутринта в събота, 21 април, няколко къщи в с. Капитан Андреево са били атакувани от служители на „Вътрешна сигурност“ на МВР и Областните дирекции на МВР в Бургас и Хасково под ръководството и надзора на прокурор от Специализираната прокуратура. Съдействие са оказали и униформените от РУП – Свиленград. Извършени са обиски на домове, които са били използвани като депа за внесени нелегално цигари и алкохол.

При операцията са арестувани Константин Дяков, ръководител на групата, на когото е повдигнато обвинение по чл. 321, ал.3, пр. 2, вр. с ал.1 и чл. 234, ал. 1 от НК; и участниците в бандата Драгомир Денев, Йоско Алексиев, Таня Кръстева, Галина Илиева и Димитринка Киркова, чието деяние е квалифицирано по чл. 321, ал. 3, пр.. 2, т.2, вр. ал. 2 от НК. Според събраните доказателства престъпната група е организирала мрежа за внос на безакцизни цигари и за разпространението им в Бургаския регион. Кръстева, Илиева и Киркова са осигурявали количествата цигари без бандерол на в Капитан Андреево. Дяков, Денев и Алексиев (и тримата от Карнобат) са превозвали и доставяли цигарите на черния пазар в Бургаско. Наблюдението над групата е продължило от октомври 2011 г. до установяване на всички участници и техните функции в престъпната структура.

На 21 април в района на Капитан Андреево в колата на ръководителя на групата Константин Дяков „Ауди“ 80 са открити и иззети 4000 кутии цигари от различни марки без бандерол на стойност 18 000 лева. Дяков е задържан минути след като стоката е била натоварена в автомобила му. По същото време в Капитан Андреево и в Карнобат са арестувани останалите участници в групата. С постановление на Специализираната прокуратура шестимата са преведени в следствения арест за срок до 72 часа. Внесено е искане да им бъде наложена постоянна мярка „Задържане под стража“. Според запознати куфарни търговци от Новозагорско, Ямболско, Сливенско и др. масово наемат свободни къщи в Капитан Андреево и близките погранични села и се заселват там. Според осведомени те превръщали домовете в своеобразни складове за стока, внесена контрабандно от Турция – цигари, алкохол и др.

СМ