04
Пон, Мар
29 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Бежанският натиск по границата се засилва, Транзитният център край Пъстрогор почти пълен

За сформиране на граждански патрули, които да пазят Свиленград от свободията на мигрантите, се коментира тези дни в социалната мрежа. Предложението е на учителя по история Димитър Гилев и среща все повече поддръжници.

„Нека не се чака да стане нещо по-сериозно, а да се ограничи свободата им. Тези хора са опасни, те идват буквално от друг свят и не гледат на жената като човек, а като предмет. Ако не се задействат органите, мъжете ще направим граждански патрул. Нали уж сме "Европейска" и "Цивилизована" държава“, пише Гилев под поста на Величка Ангелова в една от свиленградските групи.

Жената изразява възмущението си от свободно разхождащите се мигранти, които нагло се занасяли с подсвирквания и намеци към деца и жени по улиците на града ни. „Онази вечер даже имаше и доста пийнали, които правеха скандали и се дърпаха едни на други по центъра. Радвам се, че полицаите бързо реагираха и тръгнаха да ги търсят. Нормално ли е това, че така спокойно се разхождат и причиняват неудобство на хората? Мисля, че са станали доста уверени и нагли вече в държанието си към нас“, споделя Величка Ангелова.

По цял ден бежанците седят по новомонтираните скамейки в центъра на града, превръщайки пространството около тях в сметище, тъпчат градинките, неприлично подсвиркват на преминаващите покрай тях жени, негодуват във Фейсбук свиленградчани.

Направихме запитване до ръководството на Транзитния център край Пъстрогор, откъдето съобщиха, че е почти пълен. От началото на август ръстът е изключително голям, като потокът е непрекъснат. Обикновено около 2 седмици продължава престоят на мигрантите там, след което биват пренасочвани във вътрешността на страната. В момента в Центъра живеят около 230 души – предимно млади мъже от северноафрикански държави (най-вече Мароко и Алжир), както и от Ирак. До края на миналата година тук престояваха само афганистанци, с които обаче е нямало такива проблеми. Тогава те не наброяваха повече от 50 - 60 души. Както и досега, веднага след като получат регистрационна карта, режимът за бежанците в Пъстрогор е свободен, т.е. могат да излизат и да се движат в района до 22:00 ч. При неспазване на часовия режим се съставя протокол, въз основа на който нарушителят се наказва с изпращане в заведение от затворен тип. Доста били вече съставените протоколи.

Очакванията са скоро Транзитният център да изпълни капацитетът си от 300 души, което не се е случвало от няколко години насам. Броят на настанените в миграционните центрове в Любимец и Харманли също е доста увеличен, като и двата са пълни на максимум. В Елхово съвсем скоро също ще заработи Център от такъв тип, за да облекчи останалите.

Медиите всеки ден съобщават за заловени по пътищата на страната микробуси, леки коли, камиони с незаконно преминали границата чужденци. Явно миграционният натиск значително се е увеличил. Тревога буди фактът, че все повече нелегални успяват да преодоляват държавната ни границата.