14
Нед, Апр
14 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Върховният касационен съд отмени присъдата от 4 години затвор за бившия началник на Митница Свиленград Тодор Караиванов и го осъди условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок. За да намали размера на наказанието на бившия митнически шеф обаче, ВКС се аргументира с прекомерната продължителност на делото и двукратното му връщане на прокуратурата, съобщава lex.bg.

През 2020 г. окръжният съд в Хасково осъди Караиванов на 4 години затвор, след като го призна за виновен, че от октомври 2014 г. до 25 януари 2015 г. на пет пъти поискал и получил подкупи от общо 600 евро и 1600 лева от шофьори на камиони, за да не бъдат подлагани на проверки. Той беше осъден и на 2 години затвор за престъпление по служба за упражнено влияние над четирима негови подчинени да му дадат 10 000 евро. В хода на разследването се разбра, че според обвинението Караиванов обяснил на митничарите, че ходи на срещи с шефовете на агенция „Митници“, но заплатата не му стигала да си покрива разходите и те му дали парите, защото се притеснявали, че иначе може да загубят работата си.

Преди две години апелативният съд в Пловдив потвърди присъдата от 4 години затвор на Караиванов, въпреки че го оправда за единия от поисканите подкупи. Апелативните съдии приеха също така, че той е извършил и престъплението по служба, но заради изтеклата давност за това деяние, прекратиха делото в тази му част.

Основните свидетели срещу Караиванов бяха спедиторът Стилян Христозов и превозвачът Хабиб Хабил, като митничарят беше записван и със специални разузнавателни средства. Въпреки възраженията на защитата му, всички инстанции приеха, че в случая не е ставало дума за провокация към подкуп. „

От цялата доказателствена съвкупност по делото, включително и от показанията на свидетелите Христозов и Хабил и от изготвените ВДС, получени при експлоатацията на СРС, е установено активното поведение на подсъдимия Караиванов, който е инициирал престъпната проява с поискването, а после и с приемането на неследващия му се дар. През призмата на задълбочен доказателствен анализ е направена преценката дали поведението на подсъдимия е било провокирано и обосновано е достигнато до заключението, че направените корупционни изявления са резултат от негово решение и без да е склоняван и мотивиран от свидетелите“, пише в решението на ВКС.

Върховните съдии обаче не са съгласни с наложеното на Караиванов наказание от 4 години затвор, което апелативният съд е обосновал и с критиките към България за неефективното преследване на корупционните престъпления. В решението си ВКС казва, че това не може да е отегчаващо отговорността на подсъдимия обстоятелство, а съдът е длъжен да прецени индивидуалната тежест на всяко конкретно престъпление, а не да преценява „абстрактната обществена опасност на посегателствата“. Според върховните съдии, Ас-Пловдив е отдал прекомерна тежест и на налаганите на Караиванов дисциплинарни наказания, но не е съпоставил позитивните оценки за личността му, включително и в професионален план.

Основен фактор за по-леката присъда на бившия митнически шеф обаче се явява прекомерната продължителност на делото, тъй като той е станал обвиняем веднага след задържането му на 25 януари 2015 г. Апелативният съд е обяснил продължителността на делото с неговата сложност, но ВКС отбелязва, че то два пъти е било връщано на прокуратурата заради пропуски в обвинителния акт. Върховните съдии отхвърлят и аргумента, че Караиванов и защитата му са допринесли за забавянето, тъй като правели множество доказателствени искания, като посочват, че това е тяхно право.

ВКС връща делото на апелативния съд в частта, в която той го той го е прекратил за извършеното престъпление по служба с изтекла давност, след като е изразил обаче и становище, че Караиванов е извършил престъплението. Върховните съдии отбелязват, че апелативният съд е допуснал съществено нарушение, тъй като се е произнесъл по същество на обвинението и е прекратил делото без съгласие на подсъдимия.

Бившият шеф на Митница Свиленград бе арестуван зрелищно при акция на ДАНС през януари 2015 г.

Източник: https://news.lex.bg