22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Няма опасност за селата, засега

Пътят Пъстрогор – Младиново остава затворен заради мащабния пожар, възникнал вчера между двете села. Отсечката е често използвана в разгара на лятото, когато мнозина предпочитат да изкарат отпуската си по морето.

Както вече писахме, до момента огнената стихия е изпепелила 10 000 дка смесена гора, ниви, сухи треви и храсти. В момента на мястото работят 13 пожарни екипа и 2 булдозера на РДПБЗН-Хасково. В гасенето участват и горски служители и доброволното формирование на Свиленград. Периметърът на пожара е 15 км.

Засега няма опасност за селата, заяви началникът на РСПБЗН - Свиленград Ивелин Тонев.

Областният управител на област Хасково Гинка Райчева е на мястото на пожара. Тя обсъди с директора на РДПБЗН-Хасково ком. Николай Вълчев готовността за реакция на отговорните институции при евентуално усложняване на обстановката и включване на допълнителна помощ.

По прогнози на НИМХ индексът за пожароопасност на цялата област от 20 до 22 август 2023 г. ще бъде екстремално висока – червен код. Гинка Райчева ще издаде заповед за забрана извършването на селскостопански дейности в Хасковска област до вторник включително. Тя призова жителите да избягват боравенето с огън и да бъдат максимално предпазливи.