21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Министерството на вътрешните работи предупреждава за зачестили фалшиви е-мейли от тяхно име. Става дума за фишинг съобщения, илюстрирани с логото на министерството, в които се съдържат заплашителни съобщения с искане за отговор до 48 часа с обосновка за уж прихванати съобщения между тях и непълнолетни, представляващи детска порнография.

От МВР съобщават, че няма практика призовки да се пращат по електронни пощи и призовават хората да бъдат бдителни и да не отварят подобни имейли:

"Във връзка със зачестили през последните дни оплаквания от граждани, получили по електронните си пощи писма със заплашителни предупреждения за наказателно преследване, илюстрирани при отваряне с логото на дирекция от МВР, от полицията отново уточняват, че това е фишинг. Напомняме, че в МВР няма подобна практика да се призовават граждани по електронните пощи, както и че е-мейлите на вътрешното ведомство и на останалите институции в страната ни задължително съдържат разширението ".bg".

Съветът на експертите е при получаване на подобен тип електронни писма да се избягва дори и отварянето им, защото това може да крие евентуален риск за техните електронни устройства. Съобщението е изпращано като прикачен файл, който след сваляне на компютъра го заразява с вируси, които получават достъп до запаметени пароли на потребителя.