14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Нестандартни дейности предлага на децата през лятната ваканция читалище НЧ "Изгрев 1921" в с. Мезек. Желаещите се учат да тъкат на стан, да изработват картички от ръчно направена хартия и семена, фигури от кори за яйца, шевици от капачки, да рисуват върху стъкло и да правят сапун, да боядисват тъкани с натурални оцветители. Любителите на кулинарията пък ще приготвят трахана. Заниманията ще продължат до края на месеца.

В програмата за образователни и творчески дейности в летните месеци, обобщена от просветното министерство, фигурират и други активни читалища в община Свиленград. Лятна детска занималня с игри, рисуване, четене на книги предлага читалище "Изгрев 1928" в с. Сладун. Четири пъти в седмицата малки посетители очаква и читалище "Св. св. Кирил и Методий 1928" в с. Студена. Читалището "Искра 1932" в с. Димитровче също кани деца до 12 годишна възраст на творчески игри.

Всяка сряда от 16 ч. Общинската библиотека в Свиленград организира „Филмово лято“ за малките зрители. Арт галерията пък помага на учениците да се докоснат до света на изобразителното и приложните изкуства. А в Историческия музей запознаха група малчугани с живота в древния Рим.

Младите любители на историята могат да използват лятото, за да се подготвят за Националния ученически конкурс „Наследник съм на ...“, част от националните чествания на 110 г от Балканските войни. Организатор е Министерството на отбраната съвместно с Министерството на образованието и науката и Съюза на ветераните от войните на България. Ученици от V до XI клас могат да участват с историческо есе или разказ, срокът е 30 септември .

СМ