18
Чет, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

"Виновникът" за задушливата миризма е земеделец, наторявал нивата си с оборска тор

Необичайна миризма на оборска тор се носи във въздуха над Свиленград от няколко дни. Особено силна е смрадта сутрин и надвечер, споделят жители на всички квартали в града. Веднага тръгнаха и въпроси относно източника на вонята. Появиха се различни версии. Наши читатели ни потърсиха за съдействие, притеснени за здравето си, да разберем откъде идва тази воня, тъй като никъде не намирали отговор на този въпрос.

„Старият мост“ потърси за коментар еколожката на Общината Гергана Тонева. Тя заяви, че в момента се води разследване, което да покаже откъде идва миризмата. Не пожела да сподели в какво се изразява това разследване, като каза, че ще изнесе данни след приключването му. Най-вероятно това щяло да стане утре до края на деня или в петък. Гергана Тонева сподели още, че на този етап до нея по проблема не са постъпвали жалби от страна на свиленградчани, но не изключи да има входирани такива, които достигали до кабинета ѝ след обработката им.

Наша проверка до Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково показа, че и там няма подадени жалби. От екоинспекцията не изключиха възможността миризмата да идва от торене на ниви с оборска тор, какъвто коментар бе направен от страна на свиленградчанин в социалната мрежа Фейсбук. От институцията поясниха, че земеделските производители са в кампания по прибиране на реколтата. При освобождаване на земеделските земи някои от тях орат и наторяват с оборска тор. Според специалистите вероятно на това се дължат периодично появяващите се миризми, които са изключително неприятни, но не и опасни за здравето на хората. „Дейностите по наторяване на земеделски земи са извън обхвата на нормативната уредба по околна среда, поради което РИОСВ няма правомощия да вземе отношение по този въпрос. Компетентен орган да извършва контрол относно наторяване на земеделски земи с оборски тор е Областната дирекция по безопасност на храните. Ние единствено може да извършим проверка на даден обект, ако постъпи сигнал до РИОСВ“, сподели пред „Старият мост“ директорът на РИОСВ-Хасково Мариана Вълчева, която заяви готовност да помогне на по-късен етап, ако се разбере откъде идва смрадта и е в правомощията на екоинспекцията да разреши проблемът.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Стойчо Курдов сподели, че няма конкретен сигнал по казуса. При първоначалния ни разговор ни насочи към Регионалната здравна инспекция, докато самият той направи проучване.

От РЗИ споделиха, че не отговарят за миризмите във въздуха, а за шумове и вибрации в него. Не взеха отношение по темата, но заявиха, че, ако проблемът бил сериозен, щяло да бъде свикана общинската кимисия по бедствия и аварии. Поради тази причина изключват да се касае за опасност за здравето на свиленградчани.

При втория ни разговор с д-р Курдов и след почти двучасово проучване от наша страна стана ясно, че „виновникът“ за вмирисването на Свиленград е земеделец, който наторявал нивите си край село Момково с оборска тор. Всъщност стопанинът имал пълното право на това и нищо не можело да се направи по случая. Според т.нар. Нитратна директива стопанствата трябва да съхраняват биологичния отпадък на специално изградена бетонова площадка, където да се утаят за 6 месеца, след което можело да бъде използван за обогатяване на почвата. Това, че торът мирише, не подлежало на санкции.

Искам да успокоя хората, че няма опасност нито за здравето им, нито за растенията, сподели д-р Стойчо Курдов. По моя информация наторяването край Момково приключва днес или утре и миризмата ще изчезне, подчерта директорът на БАБХ-Хасково.

За свиленградчани остава обаче висящ ключовият въпрос – всеки път ли ще смърди така, когато някой реши да натори нивата си около града с неузрял оборски тор? Няма ли стандарт за това, с какво може да се тори и с какво не може? И не трябва ли да се взема всеки път под внимание какво е разстоянието от съответния подлежащ на торене блок до жилишните квартали на Свиленград? В случая това разстояние е прекалено малко и потърпевшите бяха хиляди.