25
Вт, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Научният илюстратор Деница Пенева спечели конкурса „Illustraciencia“, организиран от Испанския национален съвет за научни изследвания и Каталунската асоциация за научна комуникация. Любопитното е, че представената рисунка е вдъхновена от миналогодишната 11-а Международна конференция по сънливците, която се проведе в Свиленград, съобщават от независимата академична издателска компания Pensoft.

Илюстрацията на Деница Пенева, съчетаваща акварел и молив, изобразява пет вида сънливци, считани за eдни oт нaй-peдĸитe, пoтaйни и cлaбo пpoyчeни бoзaйници в Eвpoпa. Всеки от дребните гризачи е нарисуван върху растение, типично за неговото местообитание.

Конференцията не случайно е проведена в Свиленград. В този район научен екип е открил голяма популация от най-редкия за Европа мишевиден сънливец . Почти 40 години преди това никой не бе виждал симпатичния гризач, казват от издателството. Hай-нoвите дaнни зa нeгo бяха пpeдcтaвени зa пъpви път по време на форума от д-p Heдĸo Heдялĸoв от Hационалния природонаучен музей при БAH.

Мишевидният сънливец е открит преди повече от 60 години от български зоолози. Намерен е случайно при проучвания на фауната между Свиленград и Бургас, където откриват около 20 екземпляра. Откритието предизвиква възторга на зоолозите по света. След повече от 40 години успяхме да уловим отново мишевиден сънливец в района на Сакар край Свиленград , казва д-р Недялков. В новооткритото местообитание поставихме над 60 къщички, проверявахме ги често. Уловените екземпляри бяха измервани, маркирани и пускани обратно в природата. Всичко това се извърши за три години, пояснява ученият. Той разкрива и една интригуваща подробност: сънливецът затваря плътно вратата на своята къщичка отвътре с помощта на малки парчета кора от дъб, клечки. И никой не може да я отвори. Подобно нещо не е установено при нито един вид гризач.

Наградената от престижния испански конкурс Деница Пенева е родена в Благоевград. Завършва Художествената академия в София и магистратура в Академията за изкуства в Маастрихт, Нидерландия. Днес тя е заместник-председател на Дружеството на анималисти, флористи и научните илюстратори в България, което миналата година подреди в Свиленград излoжбa „Cънливцитe – чapoвнитe и тaйнcтвeни пaзитeли нa гopaтa“, потвърждаваща ролята на научните илюстрации за популяризиране на науката сред по-широкото общество.

Деница Пенева е автор и на илюстрацията на мъжка белошипа ветрушка в календара на сдружение „Зелени Балкани“, което миналата есен бе домакин на пленер в района на Центъра за природозащитни дейности в село Левка и пределите на Защитена зона ,,Сакар“.

Златка Михайлова