29
Сря, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Мара Латева и нейни съученици отпразнуваха в Свиленград 55-години от завършването си

Известната българска художничка и скулптурка Мара Латева, която е родом от Свиленград, подари една от картините си на СУ „Д-р Петър Берон“. Поводът бе 100-годишният юбилей на училището, което е завършила.

Вчера Мара Латева се върна в родния си град, за да отпразнува заедно със своите съученици 55 години от дипломирането си. „Щастлива съм, че съм била ученичка точно в тази гимназия. Избрах да подаря картината си „Светилището“ тематично. За всичко, което остана в сърцето ми цял живот и за всичко, което научих от моите учители, дълбок поклон“, сподели пред stmost.info художничката-галерист. По принцип дарителите са скромни и не искат да се афишира дарението им, но не виждам нищо лошо да се даде гласност и повече хора да вземат пример от това, каза още Латева.

Дарената творба изобразява тракийското светилище край източнородопското село Ночево. Първи картината видяха съучениците на авторката, специално за които тя бе подредила във фоайето на ресторант „Марица“ малка изложба с няколко свои творби. Дошлите на другарската вечер, по тяхна молба, имаха и възможност да си закупят книги за Свиленград, чийто издател е Историческият музей.

Както писахме, Мара Латева завършва СУ „Д-р Петър Берон“ преди 55 години, след което се дипломира в университета „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Tърново, специалност скулптура. Представяла е самостоятелни изложби в Хасково, Пловдив, София, Бургас и други градове у нас и в други страни. Нейни картини и пластики са показвани в експозиции в Турция, Сърбия, Румъния, Словакия, САЩ и други държави. Последната й изложба в чужбина бе миналата пролет във Виена. Сътворените през различни периоди 25 творби-живопис, графика и скулптура – бяха обединени под мотото „Синхрон“, израз на идеята, че човекът и вселената са едно неотделимо цяло.