22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Окръжният съд в Хасково наложи постоянна мярка „Задържане под стража“ на 32-годишния И. Ю. О. от Свиленград, пребил жестоко и изнасилил жената, с която живее на семейни начала.

Оставеният зад решетките е бил привлечен като обвиняем затова, че на 12-и май т.г. се е съвкуплил със заплахи и принуда с 25-годишната си съпруга, с която имат две деца. На практика обаче от една година двамата живеели разделени.

След като пострадалата пуснала жалба срещу насилника, е образувано дознание, което установява наличието на престъпление по чл. 152, ал.1, т.3 от НК, за което се предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Окръжният съд, след като разгледа жалбата, прецени, че са правилни изводите за наличие на обосновано предположение, относно авторството на деянието, за което е образувано досъдебното производство. Към настоящия момент са събрани достатъчно доказателства в подкрепа на обвинителната теза, че И. О. е извършител на деянието, за което е привлечен към наказателна отговорност. Съдът намира, че е налице реалната опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление предвид предходно осъждане, независимо от настъпилата реабилитация към настоящия момент. Обвиняемият е с лоши характеристични данни и според Темида съществува опасност от укриване, независимо от наличието на регистриран адрес в България, същият пребивава трайно в Нидерландия.

До същите изводи е достигнал и преди това и Районният съд в Свиленград, поради което окръжните магистрати потвърдиха вземането на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд-Хасково е окончателно и не подлежи на обжалване.