17
Сря, Апр
28 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

НУ „Захари Стоянов“ в Любимец е сред иновативните училища за учебната 2023/ 2024 г. То попада в списъка на Министерството на образованието и културата (МОН) заедно с още 547 училища от 192 населени места от всички 28 области в България. Миналата година статут на иновативно пък получи ОУ „Иван Вазов“ в Свиленград.

Иновативните училища получават този статут, тъй като въвеждат нови методи в обучението и ръководните и педагогическите им екипи развиват различна функционалност на преподаване, използвайки и новите технологии, с цел усвояването на учебния материал от учениците да бъде развит на по-високо и усъвършенствано ниво. Иновативните процеси се въвеждат в продължение на четири години, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг.

На своята Интернет страница от НУ „Захари Стоянов“ посочват, че използват няколко иновативни практики и игри, благодарение на които учениците успяват да усвоят по-лесно учебния материал. Ето тук може да се запознаете с методите на преподаване.

Общо 252 проекта са оценени от Комисията за иновативните училища за 2023/ 2024 г., в която участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната общност, лица с доказан опит в областта на образованието, науката и технологиите. От региона на Хасково от община Димитровград в списъка са четири училища - ОУ "Пенчо Славейков", СУ "Любен Каравелов", Природо-математическа гимназия със засилено изучаване на чужди езици "Иван Вазов" и Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Едно училище има от Ивайловградска община – ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в село Свирачи, в Харманли - ОУ "Иван Вазов“.