27
Пон, Май
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Отличната оценка нареди свиленградчанката в челните позиции на крайното класиране в България

Отлична оценка 5,75 изкара седмокласничката от ОУ "Иван Вазов" Никол Узунова по време на финалния кръг на олимпиадата по История и цивилизация. Постигнатият резултат я нареди в челните позиции в крайното класиране в България, като едва петима ученици са пред нея. Награждаването бе днес в свиленградското читалище "Просвета 1870".

Както вече писахме Никол бе единственият представител на седмите класове от Хасковска област. Тя се представи страхотно, като на писмения изпит изкара пълна шестица и премина успешно през устното препитване от националната комисия. Да я поздрави за успеха дойде преподавателката ѝ по народно пеене Виолета Карапеева. Неотлъчно до Никол бе и учителката ѝ по история Христина Парушева, с помощта на която седмокласничката постигна високия резултат. "Никол изчете много материал, готви се изключително сериозно за състезанието, когато другите деца бяха във ваканция, тя всеки ден бе в училище с мен поне по 2 часа", сподели Парушева пред "Старият мост". Изключително сме щастливи от успеха, каза развълнувана тя.

Олимпиадата по История и цивилизация се проведе в два кръга – общински и областен, а и самият национален, също е с два кръга - тест и интервю. Историческата надпревара протече при сериозна конкуренция. Повечето участници са от големи училища с профилирани паралелки по история. От 114 участници във финала, разпределени в три възрастови групи - 7, 10 и 12 клас, 94 изкараха над 5,50 от първата част - тест и отговор на исторически въпрос.

За пръв път Свиленград бе домакин на финала на състезание от такъв ранг. Той се проведе и премина под отличната организация на СУ "Д-р Петър Берон". За добре свършената работа и оправданите очаквания държавният експерт по история в МОН Радостина Николова покани на сцената директорът на школото Мариян Боянов и неговия екип. Погледнете тези хора, въпреки че почти не са спали, те не престават да се усмихват и са толкова отзивчиви, каза Николова.

Пълните шестици получиха удостоверение от Министерството на образованието за Лауреати на олимпиадата. Любопитното е, че сред 12-окласниците и един от лауреатите бе момче с местни корени. Бащата на Стилян Георгиев Росен е от Сива река. Стилян бе с пълна шестица от двата етапа на финала. След награждаването при него лично дойде професор от Софийския университет, който го поздрави и подчерта, че е най-добре представилият се сред 12-окласниците. Заяви готовността след завършване на средното образование да го приемат веднага в Алма матер. Тъй като, обаче, Стилян живее с родителите си в Пловдив, той ще продължи да учи там. Избрал е специалност "История и български", като иска да стане учител. Дипломата му от средното образование пък ще е пълна шестица.